У пленарному засіданні німецького Бундестагу взяв участь Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман.
Законопроекти щодо ратифікації Угоди про асоціацію України та ЄС та Угод про асоціацію між ЄС та Грузією та ЄС з Молдовою представив міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр.
«Сьогоднішня ратифікація Угоди про асоціацію — це історична подія, рішуче свідчення підтримки Бундестагом суверенного європейського вибору українців», — заявив Голова Верховної Ради України.

Представляючи законопроекти, міністр закордонних справ ФРН зазначив, що «жодна угода Євросоюзу не привернула такої уваги, як Угода про асоціацію ЄС з Україною», і наголосив, що ця угода «пов’язана з великими сподіваннями українців» на те, що вони «отримають надію на краще майбутнє». При цьому пан Ф.-В. Штайнмаєр підкреслив, що політика сусідства ЄС «не спрямована проти жодної країни», не суперечить інтересам жодної країни. «Євросоюз прагне вибудувати гарні стосунки як зі своїми сусідами, так і з «сусідами сусідів», — сказав він.
У засіданні також взяли участь члени української офіційної делегації: керівник депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з ФРН, голова підкомітету Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Сергій Тарута, перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Остап Семерак, член депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з ФРН, голова підкомітету Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Ірина Фріз.

Під час ратифікації Угоди про асоціацію відбулася зустріч Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана з Федеральним Канцлером Німеччини Ангелою Меркель (на знімку), під час якої Сторони обговорили перебіг реформ в Україні та ситуацію на сході нашої держави.
В. Гройсман подякував пані А. Меркель за послідовну позицію щодо України. «Ми відчуваємо вашу послідовну і системну підтримку як у «нормандському форматі», так і в економічній, гуманітарній сферах», — зазначив він.
Спілкуючись з журналістами, керівник українського парламенту зазначив, що під час зустрічі з пані А. Меркель він відчув, що в особі Федерального Канцлера «ми маємо партнера і справжнього друга України».
В. Гройсман, говорячи про ратифікацію Бундестагом Угоди про асоціацію Україна — ЄС, підкреслив, що сьогодні дуже історичний і для наших країн, і для усього Європейського Союзу день. «Ця ратифікація дозволить Україні зробити крок до європейських цінностей і до Євросоюзу», — наголосив він. При цьому Голова Верховної Ради зазначив, що будучи присутньою на дебатах, які передували голосуванню, українська парламентська делегація високо оцінила рішучість і підтримку більшістю депутатів «нашого суверенного вибору і наших європейських устремлінь».
Під час зустрічі з Головою Верховної Ради Володимиром Гройсманом Президент німецького Бундестагу Норберт Ламмерт, вітаючи ратифікацію Угоди про асоціацію Україна — ЄС, зазначив, що для членів Бундестагу ця подія була непересічною. «Члени Бундестагу не розглядали цю подію як якусь рутину, — наголосив він. — Я брав участь у ратифікації десятків подібних угод, але не можу згадати жодної, щодо якої не тільки сьогодні, а й декілька місяців перед тим відбувалося жваве обговорення серед громадськості».
Президент німецького Бундестагу підкреслив, що ратифікація Угоди відкриває нові можливості для активізації міжпарламентської співпраці України та Німеччини.
Голова Верховної Ради назвав «історичним моментом» ратифікацію Угоди про асоціацію. Подякувавши пану Н. Ламмерту за запрошення відвідати Німеччину, він підкреслив, що всі зустрічі, які відбулися у рамках офіційного візиту, були надзвичайно цікавими. «Я відчув глибоке розуміння наших проблем і фундаментальне бажання підтримати нас», — заявив В. Гройсман.
Керівник українського парламенту висловився за поглиблення співпраці між парламентами наших країн і зазначив, що його дуже цікавлять внутрішньопарламентські процедури, досвід роботи комітетів та апарату Бундестагу.
Сторони домовилися про відвідання фахівцями Бундестагу Верховної Ради для вивчення ситуації та напрацювання пропозицій щодо удосконалення роботи українського парламенту, повідомив прес-секретар Голови Верховної Ради.
Під час зустрічі з головою німецько-української міжпарламентської групи Карлом-Георгом Вельманном глава українського парламенту зазначив, що під час розгляду Угоди про асоціацію Україна — ЄС у Бундестазі «відбулися надзвичайно цікаві дебати». «Я відчув потужну підтримку України, -заявив він. — Я впевнений, що сьогоднішня подія пришвидшить ратифікацію Угоди про асоціацію Україна — ЄС в інших національних парламентах».

Ф.-В. Штайнмаєр.

 Норберт Ламмерт.

Українська делегація під час пленарного засідання німецького Бундестагу

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.