Колишній десантник 43-річний старшина Віталій Данилюк з Вінниччини разом з групою із шести воїнів у бою відбив у сепаратистів російський КамАЗ. Та ще й з документами. Але винагороди за ворожу техніку не отримали. Підозрюють, що вона може дістатися іншим.
— Допоможіть з’ясувати ситуацію, бо, схоже, нас жорстоко обдурили, — звернувся старшина телефоном до кореспондента «Голосу України».— Я не боюся називати своє прізвище. Хлопці теж не проти. Кожен з нас у тому бою ризикував життям. Ми відбили машину. Зачепили її на буксир і БТРом приволокли на базу. В кабіні знайшли документи, а також планшет. «Сепари» знімали ним наших убитих солдатів. Після того ми не раз запитували про КамАЗ. Але конкретної відповіді ніхто не дає. Знаємо тільки, що машина на ходу, бо доїхала до Краматорська. Спочатку нам казали, що її забрали, бо мають доставити у Київ на виставку відбитої у терористів техніки. Але там її не було. То де вона?

Пішов замість сина

Старшина Віталій Данилюк служить у 30-й механізованій бригаді (він назвав номер роти і взводу, адресу польової пошти). Вказав місце, де відбили КамАЗ, — село Луганське Артемівського району Донецької області. Було це ще 24 лютого. Старшина продовжує служити в АТО. Дома на нього чекають двоє дітей — син і дочка. Він сам виховує їх. Каже, повістку з військкомату отримав його син. Батько прийшов з нею до військкома і сказав, що він піде за сина. Так воно й сталося. З літа минулого року він в АТО. Захищав Дебальцеве. Натякає в розмові, що й тепер вони недалеко від цього міста.
— На «гражданці» я фермер, маю невелике господарство, — веде далі старшина. — Можливо, вдасться вирватися, щоб на полі щось посіяти. Зараз важливо обстояти правду з КамАЗом. Не так йдеться про гроші, як про справедливість. Я готовий засвідчити про все сказане навіть у суді.
Як стверджує співрозмовник, найжахливіші кадри вони побачили на планшеті, що знайшли у кабіні КамАЗа. Дивитися на тіла вбитих страшно. «Ще страшніше було побачити, як «сепари» грають у «футбол» головою когось з наших бійців», — каже старшина.                
— Що значить футбол? 
— А ось так перекидають голову ногами один до одного.
— Ви самі це бачили чи вам тільки розповідали?
— Сам! Особисто! На власні очі! — з притиском у голосі чітко вимовляє кожне слово старшина. — Тут війна. Це в Києві кажуть, що АТО. Хто побував тут, забуває таку назву.
У групи старшини Данилюка залишився техпаспорт на автомобіль з номером реєстрації, російською зіркою і написом «Военная автоинспекция».
— Начальник штабу одного з підрозділів був присутній у той час, коли ми приволокли машину, — розповідає старшина Данилюк. — Він нам сказав, що машину треба відправити у Краматорськ як доказ для розслідування Військовою прокуратурою. Ми нічого не мали проти. Обіцяв, що нас представлять до відзнак. Як було не вірити полковнику? Але час минав, а ми дізналися, що машиною вже користуються інші. То чого ми не могли залишити її в себе? Спочатку полковник відповідав на наші дзвінки, тепер узагалі його телефон мовчить. Через десяті руки дізнаємося, що винагорода може дістатися іншим.

«А ви чули, що комусь заплатили за ворожу техніку?»

Автору публікації вдалося поспілкуватися по телефону і з командиром роти, де служить старшина Данилюк, і з начальником штабу, на якого вказують бійці. Командир роти, капітан на ім’я Ігор, підтвердив факт того, що група старшини Данилюка відбила у ворога КамАЗ і доставила його на базу. Каже, про це письмово передав «нагору». Начальник штабу повідомив, що всі, хто був задіяний у відбитті російського автомобіля, представлені до відзнак.
— Яку суму їм заплатять? — запитую у полковника.
— А ви чули, що за техніку хтось платить гроші? — перепитує співрозмовник. — Я таких фактів не знаю. Їх нагородять відзнаками. Скільки прізвищ? Не пам’ятаю. Там моїх саперів дванадцятеро. Вони проводили розмінування. Працювали з групою прикриття. Так вийшло, що в групі прикриття насправді було четверо, а потім вони дописали у список для нагород ще декілька людей.
За словами полковника, відбитий російський КамАЗ — з нових автомобілів. Він своїм ходом доїхав до Краматорська, а це понад 50 кілометрів. Де зараз машина, полковник не знає. А ось планшет і все, що було в кабіні, передали в СБУ. За інформацією Міноборони, за знищений автомобіль терористів передбачена нагорода у сумі 12 тисяч гривень.

Вінницька область.

P. S. Коли матеріал був підготовлений, старшина Данилюк повідомив телефоном, що зі штабу надійшла вказівка додати три прізвища, зокрема, і його. Отже, не всіх занесли у список?

У кабіні були документи на російський автомобіль.

Бійці сфотографувалися на фоні трофейного КамАЗа.

Фото надане старшиною Віталієм Данилюком.