Одиноких літніх переселенців зі сходу та Криму прихистили у Демидівському терцентрі соціального обслуговування, Рівненському геріатричному пансіонаті, обласному центрі надання соціальних послуг та Здолбунівському будинку-інтернаті для громадян похилого віку.

В останньому мешкає семеро літніх переселенців з Криму,  Донецької та Луганської областей. Це люди з непростими долями, як, зрештою, і всі інші сто дев'яносто мешканців Здолбунівського будинку-інтернату. Скажімо, у підопічної закладу,  86-річної переселенки з Макіївки Донецької області Лідії Михайлівни Баракової (на знімку) донька в Америці, а син залишився на cході. «Ховається кожен день у підвалі, але не їде звідти», — втирає сльозу літня жінка, переживаючи за долю сина. Сусідами по будинку-інтернату в Лідії Михайлівни є такі ж, як і вона, переселенці:  80-річна Любов Юхимівна Демченко з Петровська Донецької області, 78-річна Галина Данилівна Бондаренко з Луганська, 68-річна  Антоніна Антонівна Гузій із Красноперекопська (Крим) та інші. Жінки кажуть, що у закладі про них дбають: лікують, годують чотири рази на день.
І справді, у Здолбунівському будинку-інтернаті для людей похилого віку є лікарі, медперсонал, працюють обладнані всім необхідним фізіотерапевтичний, стоматологічний, масажний кабінети, фітобар, лабораторія для обстежень.
Щодо харчування, то навіть переселенці кажуть, що вдома так добре не харчувалися. Меню тут різноманітне ще й тому, що здолбунівський заклад має своє підсобне господарство, де утримує сто свиней, двадцять п’ять голів великої рогатої худоби.
— На тридцяти гектарах вирощуємо овочі, зокрема, картоплю, буряки, моркву, цибулю, капусту, — розповідає директор цього закладу Олег Висоцький. — Загалом підсобне господарство дозволяє нам додати в середньому  по 3 гривні 20 копійок до щоденного харчування кожного нашого підопічного, ще плюс 6 гривень 10 копійок, що їх виділяє на ці цілі держава, та кошти з пенсій підопічних.
Однак подорожчання продуктів потребує перегляду бюджетного фінансування подібних до Здолбунівського будинку-інтернату для людей похилого віку закладів. Адже справжні ціни на продукти нині дуже відрізняються від тих, які дає статистика. Та й розміри тендерів на закупівлю харчів у зв'язку з подорожчанням продуктів слід би було із 100 тисяч гривень збільшити у два-три рази.

Рівне.

Фото Тетяни ПАНАСЮК.