24 квітня прийнято вважати Днем пам’яті жертв геноциду вірмен. Сто років тому почались масові арешти вірменської еліти, депортації та фізичне їх винищення. Протягом наступних трьох літ загинуло понад 1,5 млн. представників цього народу, більш як мільйон — були змушені тікати та шукати прихистку по всьому світу. Згадати, як це було, і головне — застерегти людство від повторення таких кривавих трагедій покликана фотодокументальна виставка, яка цими днями розгорнулась у приміщенні Національної парламентської бібліотеки України, що у Києві.
— Історична фотодокументальна виставка під назвою «Сто весен пам’яті» розповідає про ті поневіряння, які випали на долю вірменського народу, — каже Саломе Енгибарян, член комісії з питань вірменознавства Київської вірменської громади. — Весна 1915-го стала для нас весною смерті. Та ми віримо, що усі майбутні будуть для нас веснами миру, життя, відродження та любові.
Виставка, організована силами Посольства Вірменії в Україні, Всеукраїнською громадською організацією «Спілка вірменів України» та ГО «Київська вірменська громада», експонуватиметься у стінах парламентської бібліотеки до 2 квітня.
— Ми прагнемо, щоб вірменський та український народи знали всю правду про геноцид. В історії України також була трагічна сторінка — Голодомор. І ми — народи однієї долі, — зізнався Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Вірменія в Україні Андранік Манукян.
Історики-відвідувачі виставки зізнавались: якби свого часу перший геноцид ХХ століття було належним чином засуджено, чимало кривавих сторінок могли б бути так і не вписаними у всесвітню історію.