Відставка глави Дніпропетровської облдержадміністрації Ігоря Коломойського започатковує новий етап боротьби за справедливе суспільство — про відповідальність і відповідь. 
 Антимонопольний комітет України приписав торговельним мережам знизити ціни на продукти харчування — про гречку-2015. 
 Слов’янська ТЕС відновила роботу після вимушеного простою — про перемогу на енергетичному фронті.

Виміри патріотизму

Поза сумнівом, найбільш резонансною подією тижня стала відставка голови Дніпропетровської ОДА Ігоря Коломойського. З цього приводу один мій товариш висловився так: «Країна дісталася класичної фази будь-якої революції — почала пожирати своїх героїв»... Звісно, він мав на увазі заслуги Ігоря Коломойського, спрямовані на стабілізацію порядку і захист області від пошесті сепаратизму, а не здобутки олігарха у вигляді заводів, кар’єрів або нафтових терміналів. Однак фраза товариша потребувала й інших уточнень. Адже Ігор Коломойський як глава держадміністрації мав дбати про область згідно з посадовими обов’язками. А Ігор Коломойський як бізнесмен, захищаючи від загарбників свою землю, тим само захищав і власні підприємства на цій землі. Поза тим це жодним чином не зменшує ваги патріотизму цієї людини, який викликає винятково повагу. І не тільки дніпропетровців, а й львів’ян або киян.
Інша річ, що його конфлікт з представниками держави під стінами «Укртранснафти» і «Укрнафти» щонайменше мав вигляд брутальної комунальної сварки, за що державний службовець Ігор Коломойський мав понести відповідальність. А олігарх Ігор Коломойський — відповісти на запитання шокованих європейців, чому вони мають кредитувати Україну, якщо її олігархи не сплачують в бюджет мільярдні дивіденди? А в іншому я упевнений, що відставка Ігоря Коломойського започаткувала новий етап боротьби за справедливе суспільство. Бо, за великим рахунком, справа не в особистості Ігоря Валерійовича, а в тому, що він продемонстрував, що час олігархів, які були священними коровами, вже позаду. А Президент країни Петро Порошенко підтвердив, що патріотизм не має матеріального, тим паче — грошового виміру.

Цінам приписали не зростати!

Тепер про обіцяну гречку. Антимонопольний комітет, як завжди, з неабияким запізненням відгукнувся на зростання цін у роздрібній мережі на продукти харчування. І, звісно, наполіг, щоб їх знизили до рівня, який мав місце до активізації попиту з боку споживачів. За даними АМКУ, деякі мережі у період з 21-го по 28 лютого цього року допускали невиправдано завищені ціни на деякі товари. За приклад береться борошно, гречка та ін. Так, попри зростання закупівельної ціни на 16 відсотків, контролери виявили на полицях супермаркетів гречку, яку продавали за підвищеними цінами на 39 відсотків.
Хто б заперечив! Проте, чи логічно звинувачувати у тому рітейлерів, якщо під впливом курсової нерівноваги, подорожчання електроенергії, газу, опалення зростали закупівельні ціни від постачальників товарів? Не скрізь і не обов’язково — дехто утримувався в період ажіотажного попиту взагалі від поставок, — однак здебільшого саме виробники закладали в ціни галопуючі видатки і зростаючі ризики. З іншого боку, я не виключаю, що деякі маркети завищували вартість товару, придбаного за низькими цінами, у тім числі й на гречку, яку постачають зазвичай з відстрочкою платежу. Яка торгівля без спекулянтів?! Усе-таки рекомендувати торговельним мережам знизити ціни після того, як стабілізація курсу гривні і задовільна пропозиція логічно їх зупинили — це те саме, що пропонувати торгувати собі на збиток.
Підсумую: припис Антимонопольного комітету, швидше за усе, проігнорують, хоч торговельні мережі відрапортують, що його рекомендації врахували. Крім того, цей припис важливий вже тому, що він засвідчив не бездіяльність АМКУ.

Свято на Сіверському Донці

І про приємне. Слов’янська ТЕС, яка входить до складу ПАТ «Донбасенерго», після 279 днів вимушеного простою почала давати струм в об’єднану енергосистему. Запустили поки що 7-й енергоблок, відновлювальні роботи на шостому тривають. Нагадаю, потужності станції не діяли відтоді, як терористи фактично їх зруйнували. Значення цієї події важко переоцінити з огляду на те, що в стані вимушеного простою через відсутність палива і аварійні ремонти на початок березня перебувало 29 енергоблоків та 1 корпус теплових електростанцій встановленою потужністю 8649 МВт. А Слов’янська ТЕС, нагадує прес-служба Донецької облдержадміністрації, здатна перекрити третину дефіциту електрики, який спостерігається в країні. Нагадаю, встановлена потужність станції 800 МВт.

Слов’янська ТЕС.

Фото з сайту wikipedia.org.