У Київській ОДА в рамках проекту «STOP Корупції» запрацювала «гаряча лінія», на яку можна повідомляти про факти зловживань чиновниками Держреєстру, Держкомзему та Державної архітектурно-будівельної інспекції.
«Найблагодатнішими» сферами  для корупції традиційно залишаються земельні та кадастрові питання, реєстрація майнових прав, дозвільні процедури в будівництві. Мета проекту — зменшити рівень зловживань у цих сферах протягом найближчих кількох місяців.
— У нашій країні, мабуть, немає жодної інстанції, яку б не вразив вірус корупції, — каже заступник голови Київської ОДА Лев Парцхаладзе. — Люди не довіряють владі та правоохоронній системі. Тож змінюватимемо ситуацію. А для початку візьмемося за три чи не найбільш корумповані структури. Кількість претензій до них величезна.
Зазначимо, що лише за перші кілька днів роботи на «гарячу лінію» надійшло понад сто звернень. Оскільки скарги стосуються не тільки Держреєстру, Держкомзему та Державної архітектурно-будівельної інспекції, то не оминуть увагою й інші сфери.
Ось деякі з фактів порушення прав громадян, що надходять на «гарячу лінію» «STOP Корупції».
Іван зі Сквири: «Проект землеустрою щодо відведення ділянки в оренду для обслуговування житлового будинку виготовлено. Але архітектор пише відмови, посилаючись на закони, що не мають жодного стосунку до справи. Знайомі розповідали, що завжди, коли подаєш документи, потрібно вкласти «конверт», бо буде відмова».
Світлана з Білоцерківського району: «Щоб оформити право власності на земельну ділянку, ми повинні були замовити обмір землі в конкретній фірмі. Документи від інших просто не приймали, хоча їхні послуги були на порядок дешевші. Зіткнулася з цим ще кілька років тому, але і зараз нічого не змінилося».
Сергій із Білої Церкви: «Два тижні витратив на те, щоб подати документи в реєстраційну службу. То якогось папірця не вистачає, то десь формулювання неправильне, то день неприйомний».
Над кожним зверненням, що надходить до «STOP Корупції», працюють кваліфіковані юристи. Вони разом із скаржниками готують документи для правоохоронних органів задля встановлення справедливості.
Експерти зазначають, що зняти з людей тягар хабарництва допоможе впровадження «електронного уряду» та реальні судові справи проти нечистих на руку чиновників. Так, нещодавно у Броварському районі Київщини на гарячому упіймали керівників одного з сіл, які вимагали хабар у 350 тисяч доларів за виділення землі у приватну власність. У міліції обіцяють цю справу довести до суду і просять повідомляти про факти корупції.
А в Київській ОДА вже найближчим часом планують створити геопортал області, що міститиме детальну інформацію про кожну земельну ділянку, її призначення, наявні дозволи. Крім того, через портал можна буде отримати дозвільні документи на будівництво. Буде вирішено одне з головних завдань: розібратися з фірмами-причепами, які тісно «співпрацюють» з чиновниками і допомагають «вирішувати питання» за винагороду.
— Боротьба буде непроста, але на це є політична воля і велике бажання зрушити нарешті цю проблему з місця, — каже Лев Парцхаладзе. — Я гарантую, що твердо і рішуче протистоятиму корупції.
P.S. Повідомити про зловживання у Держреєстрі, Держкомземі та Держархбудінспекції можна за телефоном (044) 578 00 04, на електронну скриньку stop.cor@ukr.net або через форму зворотного зв’язку на сайті http://www.stopcor.kіev.ua

Мал. Миколи КАПУСТИ.