Незважаючи на зливу і сильний вітер, загрози терактів, тисячі людей зібралися минулої суботи на центральній площі Дніпропетровська на народне віче «За єдність країни». До жителів області приєдналися гості з Харкова, Одеси, Запоріжжя й східних регіонів.
У заході взяли участь народні депутати, представники громадських організацій, священнослужителі. 
Особливу увагу присутні приділили бійцям АТО, волонтерам і медикам, котрі рятують життя українських героїв. Родзинками акції стали виступи артистів: Руслани, рок-гурту Brutto і Світлани Тарабарової.
На віче команда екс-голови облдержадміністрації Ігоря Коломойського відзвітувала про роботу за рік. На сцену вийшли його заступники Геннадій Корбан, Святослав Олійник і Борис Філатов (нині народний депутат), які пообіцяли продовжити свою діяльність у Дніпропетровську.
— Увесь цей час, захищаючи країну, ми боролися за ваші серця, ваші душі, ваші домівки. Дніпропетровськ — це мирне місто, — сказав Геннадій Корбан. — Ми здійснюватимемо громадський контроль. Будемо разом з вами будувати Україну майбутнього.
Після цих слів маленький хлопчик зі сцени випустив у небо білого голуба — символ миру.
Радник голови облдержадміністрації Борис Трейгерман підкреслив, що сьогодні в пресі є багато інсинуацій про війну між Президентом України та Ігорем Коломойським.
— Ми хочемо сказати, що немає жодної війни, — зазначив він. — Просто відбулася нормальна зміна керівника області й команди, яка всіляко підтримуватиме нового очільника регіону й допомагатиме йому надалі зберігати мир на Дніпропетровщині.
На мітингу представники різних конфесій висловили подяку керівництву ОДА за збереження миру в регіоні. Правлячий архієрей Дніпропетровської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату, єпископ Дніпропетровський і Криворізький Симеон (Зінкевич) повідомив про те, що Святіший Патріарх Київський і всія Русі-України Філарет нагородив екс-голову Дніпропетровської ОДА Ігоря Коломойського, Геннадія Корбана, голову правління «Фонду оборони країни» Павла Хазана й Бориса Трейгермана медалями «За жертовність і любов до України». До речі, як відомо, усі четверо нагороджених належать до єврейської громади Дніпропетровська.

Сильні, коли разом

З Києва на мітинг приїхали Антон Геращенко, Володимир Парасюк та інші парламентарії. Борис Філатов, опустившись на коліно, подякував жителям області за їхню проукраїнську позицію й внесок у збереження миру в регіоні та країні: «Ми вичистили все бандпідпілля, усім колаборціоністам і зрадникам купили квиток в один кінець. Нехай вони живуть там, де хочуть, або не живуть взагалі».
— Ми зробили багато. Ми стали особистими ворогами Путіна. Нам час іти, — підкреслив Борис Філатов. — Нашій команді вдалося досягти не всіх цілей. Ми не змогли перемогти корупцію, але бачить Бог і знає кожний з вас, що ми не крали, не брали хабарів і не розсаджували на «хлібні» посади своїх родичів. На жаль, ми не змогли поліпшити добробут наших людей, хоча намагалися.
Борис Філатов додав, що всі члени команди Коломойського могли спокійно й безбідно насолоджуватися життям у Європі, але замість цього весь рік важко працювали заради своєї країни.
— Чоловік повинен воювати за свої вівтарі й вогнища, — сказав він. — Це наша земля, тут наші церкви, наші синагоги й наші мечеті! Слава Україні!
Колишній сотник самооборони Євромайдану народний депутат Володимир Парасюк розповів, що хоч сам він і львів’янин, але приїздить до Дніпропетровська, як додому: «Пишаюся тим, що на сході України є таке місто, яке дало відсіч сепаратистам. Спасибі, Дніпропетровськ, що ти є. Ми показали, що ми єдині, ми найдужчі, ми українці!».
На відеозв’язок із Дніпропетровськом вийшли Київ, Одеса та інші міста, представники української діаспори за кордоном. Від імені «Радикальної партії» з Києва до всіх звернувся народний депутат Олег Ляшко.
— Дякую, вам, дніпропетровці, що зупинили російську заразу. Щиро дякую Коломойському і його команді. Сьогодні Дніпропетровськ — центр України. Ми сильні, коли разом. Усі образи повинні відкласти убік. Поруч зі мною моя дружина Розіта, вона із Дніпропетровська. Наша країна непереможна, оскільки ніхто не переможе наш народ, — сказав він, додавши, що наша головна мета нині — деолігархізація всієї країни.

Дякували за порятунок

Учасники віче тримали в руках державні прапори й плакати з назвами міст, звідки вони приїхали. Вони подякували керівництву області за роботу протягом року, вітали бійців військових формувань, дніпропетровських лікарів, котрі врятували життя майже п’яти тисяч українських хлопців. Серед врятованих — військовослужбовець із позивним «Титановий Джейсон»: з його тіла хірурги витягли 83 осколки. Головлікар лікарні імені Мечникова Сергій Риженко у відповідь подякував жителям Дніпропетровська, що допомагали виходжувати поранених, здавали кров для переливання.
Присутні аплодували керівникові «Офіцерського корпусу» Володимиру Рубану, який у найважчі моменти АТО здійснював обмін полоненими, дякували й ультрас «Дніпра» за їхню допомогу Євромайдану та української армії.
Вечір відкрився піснею «Повертайся живим» у виконанні Світлани Тарабарової — композицією, що стала своєрідним гімном жінок, які чекають вдома на чоловіків із зони бойових дій. Завершився захід виступами співачки Руслани з танцюристами, рок-групи «BRUTTO», яка є новим проектом білоруса Сергія Михалка, та інших патріотичних виконавців.
Проведене віче ще раз довело, що сьогодні в Дніпропетровську б’ється серце України, живуть, трудяться й борються за її свободу і незалежність, мріють про світле європейське майбутнє своїх дітей.

Дніпропетровська область.

Фото trust.ua

До речі

Безпеку заходу забезпечували майже тисяча вартових порядку: загроза теракту була цілком реальна. Як повідомили в прес-службі СБУ, напередодні затримали 34-річного мешканця Павлограда, котрий готував теракт під час мітингу. Він одержав від представників ДНР розпорядження про здійснення теракту й гроші для придбання засобів ураження.
— Під час обшуку у квартирі затриманого вилучено ручний гранатомет «РПГ-22», дві бойові гранати «РГД-5» із запалами, 90 патронів калібру 5,45 мм, чотири патрони калібру 23 мм, засоби відеоспостереження, — зазначають у відомстві. — У комп’ютері й мобільному телефоні зловмисника виявлено матеріали, що підтверджують його протиправну діяльність.
Затриманий розповів, що був завербований представниками ДНР у липні через соціальні мережі. Він збирав і передавав терористам дані про підрозділи Збройних Сил України, намагався через товариства в соцмережах знайти соратників для формування «партизанських загонів» для здійснення диверсій. Днями він одержав від кураторів вказівку вивчити місце проведення віче й організувати теракт.