Міні-заводи з перероблення мулистих відкладень заплановано збудувати у Черкасах та у райцентрі Золотоноша. Про це йшлося на зустрічі голови Черкаської ОДА Юрія Ткаченка з представниками компаній «ЕКСПО» та «GK Energy» (на знімку).
Такі заводи давно працюють у світі. Лише в Європі за проектом німецької компанії «GK Energy» вже збудовано понад тридцять.
— Унікальність нашої технології в тому, що вона дає змогу переробляти залишки будь-яких стоків, отримуючи при цьому енергію чи пальне, —пояснює президент компанії Олександр Бйонш. — До того ж немає викидів вуглекислого газу в повітря, що добре для довкілля.
Виконати ці проекти на Черкащині готові в компанії «ЕКСПО» — не за бюджетні кошти, а залучивши кредит. Можливо, під державні гарантії уряду США.
— Потенціал цієї технології може поетапно змінити наше уявлення про освоєння простору й дати потужний поштовх до зміни екологічної ситуації в наших містах, — зауважує керівник компанії Ігор Калашник. — Ми вже спілкувалися з керівництвом ПАТ «Азот», на балансі якого перебувають очисні споруди обласного центру. Сьогодні їхні можливості вичерпані, площа мулистих полів цеху очищення стічних вод сягає 30 гектарів.
Будівництво таких заводів, наголошує голова Черкаської ОДА, відповідає «Стратегії розвитку області до 2020 року». У ній одним із пріоритетів є розв’язання екологічних проблем.
Інвестор може звести заводи із перероблення мулистих відкладень за рік. Наразі фахівці збирають усю необхідну інформацію для проектування.

Черкаська область.

Фото надане автором.