Місцеві вибори 2015 року відзначились гучною поразкою правлячої партії Франсуа Олланда, який, на думку французької преси, вже не має жодного шансу виграти президентські вибори 2017 року. Партія Ніколя Саркозі (на знімку) «Союз за народний рух» відтепер контролюватиме майже 70 міських рад із 98. За останньою інформацією, партії правих набрали близько 45% голосів, ліві задовольнилися лише 29% і Національний фронт наблизився до 22,5%.
Явка на виборах не перевищила 51%, проте результати цих виборів дозволяють зробити певні висновки. Французьке видання «Експресс» наголошує: «Ще під час останніх президентських виборів, попри загальний «анти-Саркозізм», партія Франсуа Олланда набрала не набагато більше голосів, ніж партія колишнього президента Саркозі. А місцеві вибори тільки підтвердили несприятливий баланс сил для правлячої партії лівих».
Що стосується Національного фронту, очолюваного Марін Ле Пен, то, незважаючи на оптимістичні прогнози для підопічної Кремля, жодна міська рада не перейде до її рук. До речі, у місті Енан-Бомон, де голосувала Ле Пен, активістки з Femen організували акцію протесту проти скандальної проросійської партії. Вони вийшли з намальованими «гітлерівськими» вусами та з виведеними на оголених грудях словами: «расизм», «сексизм», «смертна кара». У руках активістки тримали плакати з написом «Я — фашист», натякаючи на расистську нетолерантну політику Національного фронту.
Перемога правих партій, що вільно використовують риторику Кремля, підтримуючи загарбницьку політику Росії, не прогнозують для України нічого доброго. В разі їх перемоги на наступних президентських виборах 2017 року позиція Франції стане відверто проросійською. Нагадуємо, що 7 лютого, під час національних зборів партії, колишній президент Саркозі оголосив, що «Крим вибрав Росію, і не можна його за це засуджувати», свідомо поширюючи кремлівську пропаганду стосовно анексії Криму.

Париж.