В Україні нещодавно опубліковано 10-томну універсальну «Енциклопедію історії України». У цьому виданні широко представлено дивовижний світ української минувшини від найдавніших часів до сьогодення. ЕІУ є фундаментальним фаховим зведенням сучасних знань про Україну та її історію. Це не лише універсальний і найповніший фаховий довідник, а й цікаве культурологічне видання, над яким понад 15 років працювали провідні вчені Національної академії наук України, а також інших вітчизняних та зарубіжних академічних установ і університетів. До написання статей було залучено 1350 авторів і з України, і з-поза меж нашої держави.
Науковці впровадили до наукового обігу потужний звід відомостей з усіх галузей та дисциплін історичного профілю, а також суміжних наук (археологія, антропологія, соціологія, філософія, політологія, культурологія, етнопсихологія, славістика та багато інших), що безпосередньо чи опосередковано стосуються вітчизняної історії.
У компактному енциклопедичному форматі систематизовано й представлено фактографічні відомості з історії усіх цивілізацій, культур, держав і державних утворень, націй, народів, етносів, племен, торгівельних колоній, міст, великих поселень, станів, прошарків, верств, груп, політичних партій та організацій у територіальних межах нинішньої України від первісної доби й до сучасності.
Великий пізнавальний інтерес становить набір словникових статей, присвячених діячам української історії — і знаковим, визначним, і забутим чи маловідомим. Низку статей ЕІУ присвячено українству поза межами батьківщини (еміграція, діаспора, міграційні потоки та розселення українців у світі, українські зарубіжні інституції й організації тощо), що нерозривно пов’язане з історією України.
Представлений у виданні блок унікального ілюстративного та картографічного матеріалу є живим візуальним супроводом базової інформації, який істотно доповнює й розширює словникове зведення. До більшості словникових гасел подається розгалужений довідково-бібліографічний матеріал, що дає змогу читачеві краще орієнтуватися у безмежному морі історіографії за багатьма напрямами (персоналії, події, факти, окремі періоди чи цілі епохи української історії, теорії та концепції тощо). Бібліографічні й історіографічні характеристики не обмежуються лише вітчизняною літературою — автори намагалися подавати широкий європейський та світовий контекст проблеми, події, явища, персоналії й по можливості окреслювати місце конкретної події, явища, особи у світовому історичному процесі або міжнародному науковому, політичному, культурному просторі.
Опубліковані нині десять томів становлять 1050 обліково-видавничих аркушів, тобто це понад 12 тис. статей, близько 8 тис. ілюстрацій і більш як 500 спеціально розроблених мап. Але на цьому робота над енциклопедією не завершується. Передбачається підготувати спеціальний том «Україна—Українці», у якому з-поміж іншого планується представити узагальнюючу панораму сучасних знань з історії України у її цивілізаційному вимірі.
Це цікаве і корисне культурологічне видання стане, переконаний, у великий пригоді не тільки науковцям, а й студентам гуманітарних факультетів вузів, вчителям та учням старших загальноосвітніх шкіл і всім, хто цікавиться історією і культурою України. Всі вони, гадаю, з нетерпінням чекають на появу додаткових томів «Енциклопедії історії України» і електронної версії усіх енциклопедичних томів.