Учора Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій зустрівся з Головою Комісії із зовнішньої політики Палати депутатів Парламенту Румунії Л. Борбелі (на знімку праворуч).
Нині для нашої країни «час великих викликів і великих реформ, які треба здійснити», сказав український парламентарій. «Маємо подолати корупцію, реформувати суддівську систему, місцеве само-врядування і паралельно здійснювати роботу з перетворень у Збройних Силах і правоохоронних органах, — сказав він. — Головним питанням залишається безпека країни, а підтримка цивілізованого світу в цьому питанні дуже важлива».
А. Парубій висловив вдячність румунським колегам за підтримку в нелегкий час. «Ми з великою шаною і вдячністю ставимося до друзів, які підставляють нам плече», — наголосив він і підкреслив: військовий конфлікт на сході — це не лише україно-російське протистояння. «Путін кинув виклик усьому цивілізованому світу. Тож або спільно зупинимо його, або він ітиме далі», — заявив парламентарій.
Голова Комісії із зовнішньої політики Палати депутатів Парламенту Румунії підкреслив, що Румунія виступає за збереження територіальної цілісності й суверенітету України. Він висловив сподівання, що Мінські угоди будуть імплементовані, і зауважив, що «нікому не потрібне напруження». Пан Л. Бор-белі також висловив готовність його країни надати нам підтримку в питанні мирного повернення території Криму.
Пан Л. Борбелі нагадав: очолювана ним делегація отримала підтвердження підписання міжурядової угоди про малий прикордонний рух. «Ця угода важлива для людей, які мешкають на прикордонних територіях, тому сподіваюся, що Верховна Рада її ратифікує», — припустив він. А. Парубій висловив упевненість, що цю угоду ратифікують уже найближчим часом.
Голова Комісії із зовнішньої політики також висловився за послідовне вирішення питань, які виникають у гуманітарній та культурній сферах життєдіяльності румунських громад в Україні, шляхом двостороннього діалогу. Сторони наголосили на необхідності інтенсифікації двосторонніх відносин і на розвитку їх парламентської складової. А Перший заступник Голови Верховної Ради наголосив, що робиться все для поглиблення співпраці між Україною і Румунією, зокрема на рівні парламентів.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.