Днями у Верховній Раді під час круглого столу, організованого Комітетом з питань європейської інтеграції «Угода про асоціацію як основа європейської інтеграції України» було презентовано проект «Рада за Європу». Цей проект, який започатковано за підтримки Європейського Союзу та Лабораторії законодавчих ініціатив, має на меті підвищення серед українців рівня знань про Євросоюз та про те, що дасть Україні співпраця з ЄС. У рамках проекту планується проведення в різних регіонах серії семінарів та круглих столів на цю тему.
Чи зможе Україна отримати на Ризькому саміті Східного партнерства безвізовий режим із країнами ЄС, залежатиме від висновків експертів, які нині завершують роботу в Україні, щодо виконання Україною плану дій з імплементації вимог ЄС. Про це заявив журналістам перед початком круглого столу «Угода про асоціацію як основа європейської інтеграції України» Посол, Голова Представництва ЄС в Україні Ян Томбінський.
«Це дуже складний узгоджений з українською стороною процес, як перейти до безвізового режиму, там є чотири блоки питань — зокрема, інституційний, правовий», — сказав Посол ЄС. Водночас він наголосив, що нині головне питання — це питання стабільності в Україні. «На нашу думку, і Президент, і прем’єр мають усвідомити, що потрібно розділити бізнес і політичну відповідальність, і, по-друге, що всі процеси мають відбуватися в рамках правового поля», — підкреслив Я. Томбінський. 
Коментар голови Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції, першого заступника голови Української частини Парламентського комітету асоціації Ірини ГЕРАЩЕНКО:
— Важливою частиною імплементації Угоди про асоціацію є адаптація українського законодавства до європейських стандартів. Ухвалюючи ті чи інші закони, депутати мають думати про їх відповідність європейському законодавству. 70 відсотків усіх законів, зареєстрованих у парламенті, проходять експертизу нашого комітету на предмет відповідності до європейських стандартів. І ми наполягаємо на тому, щоб уже в квітні Комітет Верховної Ради з питань євроінтеграції мав змогу озвучити в сесійній залі нашу експертну оцінку всіх законів на предмет їх відповідності європейській практиці.
Сьогодні суспільству потрібно більше інформації про те, що дає кожному українцю Угода про асоціацію. Ми платимо надзвичайно велику ціну за ратифікацію цієї угоди, за те, що ми обрали такий шлях. Конче необхідно, щоб в уряді була людина, яка відповідатиме за євроінтеграційний напрям — віце-прем’єр з питань євроінтеграції, як було в усіх попередніх урядах. Це важливо і для європейської сторони — щоб вони розуміли, хто є відповідальний в українському уряді за євроінтеграційні процеси.
Найближчим часом наш комітет проведе виїзне засідання в зоні АТО, в Сєверодонецьку — там нас дуже чекають. Ми проведемо зустрічі з місцевим бізнесом, говоритимемо про економічну частину євроінтеграції, читатимемо лекції в університетах. У Сєверодонецьку хочемо висадити «Євросквер», щоб символічно показати, що без європейського Донбасу Європа сьогодні неможлива.
Ми дякуємо країнам ЄС за солідарну позицію щодо подій на сході України, за фінансову підтримку і спротив країні-агресору — Російській Федерації. Але сьогодні Україна заслуговує на більшу політичну підтримку, в тому числі і з точки зору можливості безвізового режиму. Українці довели всьому світові, що ми є європейцями, що попри те, що нам сьогодні дуже складно, що є 1 мільйон 100 тисяч офіційно зареєстрованих переселенців, ми не є тією країною, яка несе небезпеку для європейської сторони. Навпаки — ми сьогодні захищаємо Європу від варварства середньовіччя і від війни. І очевидно, що українське суспільство, враховуючи той чинник, що ми виконуємо наші зобов’язання в контексті другого етапу реалізації безвізового режиму, хоче отримати такий сигнал від Європи.
15 квітня парламентський Комітет з питань євроінтеграції проводить парламентські слухання щодо безвізового режиму. Ми вважаємо, що у нас є прогрес в усіх чотирьох пунктах, які ми маємо виконати для безвізового режиму: починаючи від біометрики і до боротьби з корупцією. Зокрема, на законодавчому рівні ми створили підґрунтя для боротьби з корупцією, тепер треба, щоб розпочало роботу Антикорупційне бюро. Ми розуміємо застороги європейської сторони щодо ситуації на сході України, міграційних, безпекових питань. Ці питання мають вирішуватися тільки в діалозі. Українська сторона — за відкритість, за бажання вирішити ці питання, знайти компроміс.