Інфляційний потенціал квітня виявиться доволі потужним через скорочення виробництва, подорожчання газу і електроенергії в комунальному секторі, а також девальваційні очікування, народжені в першому кварталі. Попри це відносно стабільний курс гривні, менш активний, ніж очікується, рівень споживання після православного посту унеможливлять різке зростання індексу споживчих цін проти попереднього місяця.
Бензин літр А-95 подорожчає на 0,8—1,0 гривню (тут і надалі — лише про середні ціни), літр дизпаливана 1,0-1,02 гривні.
Відносна курсова стабільність, проведення посівної кампанії і неабияка частка імпортних бензинів створять грунт для спекулятивних операцій епізодичного характеру.
Борошно: кілограм пшеничного борошна вищого ґатунку подорожчає на 1,0—2,0 гривні, кілограм борошна першого сорту — на 0,70—0,80 гривні.
Висхідний тренд цін на борошно зумовить подорожчання продовольчої пшениці через девальвацію в попередні періоди і великодні свята, які зазвичай активізують попит на борошно.
Хліб подорожчає на 2—2,5 відсотка.
Собівартість хліба збільшиться через зростаючу вартість транспортних послуг, борошна і електроенергії. Але обсяги пропозиції і надалі будуть задовільні.
Крупизалишаться у цінах лютого.
На мій погляд, про подорожчання гречки, манки, рису можна не думати до осені, хоч спекулятивні настрої ще не вичерпано. Поза тим у квітні їхній вплив зведе нанівець добротна пропозиція, зумовлена почасти бажанням господарств розпродати залишки продукції , а почасти — наміром споживачів переходити з крупи на картоплю.
Овочі, фрукти залишаться у цінах березня.
Я виходжу з того, що передумов для сезонного зниження цін на городину не так уже й багато, про що свідчить висока собівартість посівної кампанії, дорогий імпорт, подорожчання газу і електроенергії для утримання тепличного господарства тощо. З другого боку, млявий споживчий попит на вітамінну продукцію змусить фермерів утримуватися від підняття цін.
Молоко, молокопродукти подешевшають на 5—7 відсотків.
Процес помірного зниження середніх цін на молоко та молокопродукти зумовлений не лише сезонним зростанням виробництва, а й адаптацією до платоспроможного попиту споживача.
М’ясо: свинина залишиться у цінах березня, яловичина подорожчає на 5—7 гривень, м’ясо птиці — на 3—5 відсотків.
Пропозицію м’ясного ряду формуватиме здебільшого продукція внутрішнього ринку, але попит на неї буде дуже млявий переважно через високі ціни і схильність до економії.
Олія подорожчання на 5—10 відсотків.
Соняшник і ріпак подорожчали на початку року найбільше серед продукції рослинництва. По-перше, виробництво нерафінованої олії скоротилося. По-друге, витратні матеріали для вирощування цих культур — від насіння до добрив і техніки — зазвичай закуповують за валюту і закладають у ціни в першому кварталі.
Цукорподорожчання кілограма солодкого піску на 1,0—1,5 гривні.
Перенасичення ринку цукром за помірними цінами і відсутність сприятливої кон’юнктури для цукроварів збіглися зі стрімким зростанням вартості цукрових буряків і газу, які формують собівартість готового продукту.
Алкоголь: 0,5 л горілки подорожчає на 2—5 гривень, 0,7 л коньяку — на 7—10 гривень, натурального вина — на 7—12 гривень.
На тлі скорочення пропозиції лікеро-горілчаних виробів упродовж тривалого часу, переоцінки їхньої собівартості рішення «Укрспирту» знизити вартість сировини не справить відчутного ефекту на загальну динаміку роздрібних цін.
Ліки подорожчання на 3—5 відсотків.
Висхідна динаміка вартості фармацевтичної продукції через дорогий імпорт, обмежену кількість вакцин тощо вже не буде такою виразною, як у попередні місяці, і матиме інерційний характер.
Житлово-комунальні послуги подорожчають на 220—250 відсотків.
Результат зумовить передусім адміністративне зростання вартості електроенергії і газу для населення.
Транспортні послуги подорожчання на 10—15 відсотків.
Зміни відбудуться здебільшого за рахунок подорожчання послуг на залізничному і комунальному транспорті. Я виходжу з того, що уряд не погодить пропозицію Мінінфраструктури вдатися до разової індексації тарифів на проїзд у пасажирських поїздах, а проведе її поетапно.
Туристичні послуги подорожчають на 30—40 відсотків у річному численні.
Різкі зміни в динаміці вартості туристичних послуг зумовлені інфляцією та девальвацією гривні. Попит на відпочинок в Україні буде нижчий за помірний.
Готівковий курс долара знизиться на 0,05—0,07 грн. Безготівковийна 0,10—0,15 гривні.
Я вважаю, що у квітні ми побачимо незначну ревальвацію гривні внаслідок штучно утвореного її дефіциту, що логічно стимулюватиме зростання обсягів торгів на міжбанківському ринку. Однак для стабілізації тренду знадобиться повернення на ринок експортної виручки і деескалація на Донбасі.

ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ

Фінансова допомога від МВФ тимчасово врівноважить ситуацію на валютному ринку, але девальваційні та інфляційні очікування не розвіяти — заважатимуть війна на сході країни, обмежений обсяг золотовалютних резервів, переоцінка вартості усіх складових нинішньої посівної кампанії — від нафтопродуктів до посадкового матеріалу і добрив.

ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ

Продукція рослинництва у січні-лютому проти аналогічного періоду минулого року подорожчала удвічі. При цьому вартість зернових культур зросла на 124,2 відсотка, соняшнику — на 132,6 відсотка, сої — на 96,9 відсотка, ріпаку — на 123,9 відсотка.

ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ

Середні ціни на продукцію тваринництва у січні-лютому зросли на 41 відсоток. Худоба і птиця (у живій вазі) — на 46,2 відсотка проти аналогічного періоду минулого року.

ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ

Купівельна спроможність українців невпинно падає, як наслідок — погіршуються інфляційні очікування. На це вказує і обвал роздрібних продажів (на 22—25 відсотків у річному вимірі), і відповідно — споживчі настрої, які тісно пов’язані з витратами та зменшенням заощаджень домогосподарств. Поточний індекс споживчих настроїв, який моніторить GfK, уже сигналізує: купівельна спроможність українців, що називається, на межі критичного рівня споживання.

ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ

Зважаючи на те, що комунальні послуги становлять 10—11 відсотків споживчого кошика, а претендентів на одержання житлових субсидій налічується кілька мільйонів, я очікую, що «комуналка» додасть в індекс споживчих цін 6—7 відсотків інфляції на тлі різкого зростання неплатежів.