Назвати точну вартість продуктів у Миколаєві нереально — вона помітно різниться в різних точках. Але виходячи з середньої ціни, цілком можна поговорити про тенденції. Отже, у супермаркетах дешевше, ніж на ринку, бакалія — крупи, макаронні вироби, цукор, соняшникова олія і, як це не дивно, городина. Фрукти — дорожче. М’ясо, риба й «молочка» теж не витримують конкуренції — ні з базарною ціною, ні з асортиментами.
Зростанням вартості продуктів, на жаль, нікого не здивуєш. Дорожчає все. Дивна річ, але стабільніше за всі інші поводяться ціни на м’ясо. Витративши деякий час, до кінця торговельного дня на ринку можна «виходити» відносно недорогу свинину — причому свіжу, не після заморозок. Свиняча вирізка коштує до 70 гривень, а, наприклад, поребрину реально купити й по 45 за кіло! Яловичина дорожча — балик дотягує до сотні, але та ж поребрина коштує уже наполовину дешевше.
Це — на базарі. У м’ясному відділі супермаркету можна витратити майже в півтора разу більше. І там зовсім немає пропозиції по домашній птиці, а на ринку бульйонна курочка, вигодувана «на землі», коштує 35—40 гривень — приблизно на тому ж рівні, що й місяць-два-три тому. Мабуть, єдине, що навіть трохи подешевшало з початку року, — це риба місцевого улову. Кілограм найсвіжішої щуки або товстолоба стане вам у 20—30, коропа — у 35—50, судака — у 60 гривень.
Як і раніше, радує ринок і вибором молочної продукції. Молоко можна купити по 7 гривень за літр, вершки коштують 25—30, сметана — 18—23, сир — від 17 до 35 за кг залежно від жирності, масло — 60—80, бринза — 50—60 гривень. Тут немає гарних баночок і пакетиків, як у магазині, але більшість городян воліють купувати «молочку» саме на ринку.
Зберігають тенденцію до повільного подорожчання бакалійні товари. Кілограм цукру в середньому коштує 18 гривень, борошна вищого гатунку — 12, гречки — 17. Виросли в ціні й традиційно найдешевші овочі: цибуля — 5—7 грн./кг, картопля — 4—8, морква — 5—9, буряк і білокачанна капуста — 4—7. За найскромнішими підрахунками, п’ятилітрова каструлька улюбленого борщу полегшить сімейний гаманець щонайменше на 80 гривень.

Миколаїв.