З такого першоквітневого жарту можна було б посміятися, якби не було так сумно. Та, хочемо того чи ні, сталося те, що сталося. Відучора мінімальний тариф для населення на газ для опалення зріс до 3600 грн. за 1 тис. куб. м, а ціна блакитного палива, що використовується для приготування їжі та підігріву води за ту саму кількість, з 1182 грн. підскочила до 7188. Таку ціну платитимуть і ті, хто щомісяця споживає для опалення понад 200 кубів газу. А мінімальний тариф усміхнеться лише тим, хто споживатиме менше 200 кубометрів на місяць і лише впродовж опалювального сезону. Тож у середньому ціна на газ для населення зросла на 285%.
У НКРЕКП попереджали, що Нацкомісія має намір до березня 2017 року збільшити середню ціну на електроенергію для населення в 3,5 разу — з 0,36 до 1,23 грн. за кВт/год. Та навіть те, що підвищення відбуватиметься не одразу, а у п’ять етапів (з 1 квітня 2015 по 1 березня 2017) не втішає. З учорашнього дня мінімальний тариф на електроенергію для населення збільшився на 19 відсотків — до 0,37 грн. за кВт/год. Він застосовується до домогосподарств з обсягом споживання до 100 кВт/год. на місяць. А ті, чий обсяг від 100 до 600 кВт/год., платитимуть 0,63 грн. за кВт/год. Отже, для них підвищення становить 50 відсотків.
Експерти вважають, що державний бюджет і «Нафтогаз» не можуть надалі нести тягар субсидування комунальних тарифів, які є нижчими за ринкову ціну. Водночас наші експерти зауважують, що послуги з постачання комунальних послуг — електрики, газу, води та опалення — в Україні є монополізованими, тож говорити про досягнення якогось ринкового рівня цін абсолютно недоречно. Тим паче що виробники цих послуг не завжди розкривають усю структуру тарифів.

Вл. інф.
Фото  Андрія НЕСТЕРЕНКА.