У Польщі розгортається гостра політична полеміка навколо ухваленого вироку щодо колишнього керівництва Центрального антикорупційного бюро (ЦАБ). Екс-голову антикорупційної спецслужби та трьох його підлеглих засудили до тюремного ув’язнення та позбавили права обіймати публічні посади.
В обґрунтуванні постанови суду йдеться про «зловживання законом та перевищення повноважень» під час здійснення антикорупційних оперативних заходів. Одразу слід відзначити, що рішення стало несподівано жорстким не лише для захисту, який домагався виправдання, а й для прокуратури. Остання, зокрема, вимагала для колишнього керівника ЦАБ Маріуша Камінського (нині депутата польського Сейму від партії «Право і справедливість» («ПіС»). — Ред.) позбавлення волі на рік з відстрочкою на три роки та чотирирічної заборони обіймати публічні посади. Врешті керівник ЦАБ отримав 3 роки позбавлення волі та 10 років заборони обіймати публічні посади.
До такого самого терміну ув’язнення засуджено його заступника, а нині депутата Мазовецького воєводського сеймику (відповідник нашої облради. — Ред.) від «ПіС» Мацєя Вонсіка. Їхні підлеглі — керівники оперативно-слідчого управління ЦАБ Гжегож Постка та Кшиштоф Брендель — отримали по 2,5 року в’язниці і по 10 років позбавлення права на посадову діяльність.
За основу було взято лише одну з низки контраверсійних антикорупційних операцій ЦАБ — гучну в 2007 році «земельну аферу». Тодішнє керівництво ЦАБ сфабрикувало фіктивну справу, аби довести, що в Міністерстві сільського господарства за хабара можна залагодити питання зміни цільового статусу сільськогосподарських угідь. Задля цієї операції антикорупційна спецслужба здійснювала незаконні прослуховування, а також підробила цілу низку документів з підписами посадових осіб різного рівня та печатками органів влади. За задумом оперативників, агент-бізнесмен «за відповідну суму» мав «проштовхнути» в Мінсільгоспі переведення 40 га сільськогосподарських угідь на Мазурах у будівельні й у такий спосіб вивести на чисту воду корупціонерів. Операція провалилася, бо міністра сільського господарства (лідера партії «Самооборона», що перебувала в коаліції з «ПіС». — Ред.) попередило про захід ЦАБ. Проте вона призвела до розпаду тодішньої коаліції на чолі з «Правом і справедливістю» та оголошення дострокових парламентських виборів. У результаті виборів «ПіС» опинилася в опозиції, а до влади прийшла партія «Громадянська платформа», яка й править країною ось уже восьмий рік поспіль.
На думку прокуратури, яку повністю поділив суд, такі дії ЦАБ не можуть бути кваліфіковані як «контрольоване вручення майнової вигоди» підозрюваним. Натомість вони мають усі ознаки підбурювання до вчинення злочину. Звідси такий суворий вирок суду першої інстанції, який більшість політиків та коментаторів сприйняли схвально.
В опозиційній «ПіС» рішенням категорично не задоволені та ставлять під сумнів незалежність суду. Обвинувачений М. Камінський, якого захищає депутатський мандат, назвав це «помстою правлячої партії». Його нинішній партійний бос лідер «ПіС» Ярослав Качинський, який у 2007 році стояв на чолі польського уряду, заявив, що такий вирок «має на меті змінити хід виборчої кампанії, яка проходить невдало для діючої влади». 2015-й у Польщі — рік президентських (кампанія вже триває) та парламентських виборів (відбудуться восени).
Попереду розгляд справи в суді другої інстанції.

Варшава.