Невдовзі вся інформація щодо рухомого та нерухомого майна громадян може стати публічною. Це передбачено проектом закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення прозорості у сфері відносин власності з метою запобігання корупції» (реєстр. №2423). Його вже зареєстровано в парламенті. Учора документ презентували в Українському кризовому медіа-центрі. Ініціатором проекту виступив народний депутат Леонід Козаченко (Блок Петра Порошенка) (на знімку ліворуч), а підписали його представники всіх фракцій, крім Опозиційного блоку.

«Цей законопроект передбачає відкриття всієї інформації щодо рухомого та нерухомого майна, яким володіють громадяни України. Основна його ідея — залучити суспільство, дати громадянам можливість контролювати посадовців. Залучити журналістів, громадських активістів, урешті всіх, хто розуміє, що очищення країни — це його особисте завдання», — зауважив співавтор проекту, голова Комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції Єгор Соболєв (на знімку праворуч).
«Ми не переходимо розумну межу захисту приватного життя людини. Тобто відкритою буде лише інформація щодо землі, нерухомості та автомобілів, але без оприлюднення номерного знаку авто та точної адреси нерухомості», — додав парламентарій.
За словами народних обранців, таке законодавство вже діє у Фінляндії та Швейцарії, які є світовими лідерами у боротьбі з корупцією. Принаймні, за твердженням Посла Фінляндії, з яким Є. Соболєв мав розмову, країна отримала потужний антикорупційний ефект. Саме на нього сподіваються й автори законопроекту.
«Ми не дуже віримо нинішнім правоохоронним органам. У нас є велике запитання щодо наявності волі у керівників держави долати корупцію. Але громадяни точно хочуть її нищити і вже це роблять. Що більше інформації ми відкриємо, то швидше наша країна конкуруватиме з Фінляндією та Швейцарією у світових рейтингах подолання корупції», — наголосив Є. Соболєв.
За словами Леоніда Козаченка, до ініціювання відповідного законопроекту його підштовхнула бізнес-спільнота. Сам депутат, до речі, є головою Ради підприємців при Кабміні та президентом Аграрної асоціації.
«Сім країн Євросоюзу та Грузія мають таке законодавство і крім позитиву, воно нічого іншого не принесло», — зауважив Л. Козаченко. Водночас він розповів про певний супротив з боку деяких органів влади. Зокрема, за його словами, проти ухвалення документа виступає Міністерство внутрішніх справ, адже тоді у нього заберуть монопольне право володіти реєстром на рухоме майно.
Підтримують ідею відкриття таких даних і громадські активісти. Так, на думку голови правління «Центру протидії корупції» Віталія Шабуніна, можливість пошуку інформації про нерухомість та автомобілі за прізвищем власника стане чудовим інструментом для боротьби з корупціонерами, які декларують одні статки, а фактично володіють іншими. Адже маєтки, зареєстровані на родичів чиновників, можна буде легко знайти, перевіривши інформацію про сім’ю та близьких родичів, а також їхні декларації.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.