У вівторок Кабінет Міністрів розглянув питання соціальної допомоги і психологічної реабілітації учасників антитерористичної операції, будівництва автомобільних доріг та схвалив низку законопроектів, присвячених увічненню перемоги у Другій світовій війні та засудженню і забороні пропаганди комуністичного і нацистського тоталітарних режимів в Україні.

Замість плодити чиновників, віддати кошти волонтерам

Голова Держслужби у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції Артур Дерев’янко, доповідаючи перше питання, повідомив, що на сьогодні статус учасника бойових дій присвоєно 22 тисячам 397 особам та на стадії розгляду перебуває ще понад 5 тисяч справ. Крім того, ведеться щоденний моніторинг бійців, які отримали поранення. Зокрема, 57 бійців уже отримали протези та ще 328 бійці, які потребують протезування, перебувають в госпіталях.
Враховуючи, що найближчим часом буде демобілізовано майже 35 тисяч військовослужбовців, то А. Дерев’янко поінформував про плани утворення в областях координаційних центрів та секторів Держслужби. Однак прем’єр закликав його відмовитися від стандартних формалістських підходів. «Я чую, що будуть створені координаційні центри, а крім координаційних центрів, в кожній області ще створять підрозділи служби. Дай Боже, щоб я помилявся, але що вийде? Наймемо якихось чиновників, яким треба дати стіл і стілець і які не будуть займатися допомогою людям, а ходитимуть та «компостуватимуть мізки» українським військовослужбовцям, які повернулися із зони діяльності АТО», — сказав А. Яценюк та запропонував ширше залучати до цієї діяльності волонтерів.
«Давайте не витрачати гроші на чиновників. Краще віддайте кошти безпосередньо тим волонтерам, які допомагали учасникам АТО, тим волонтерам, які брали активну участь і беруть активну участь в допомозі українським військовослужбовцям. Повірте мені, толку буде в 10 разів більше», — підкреслив глава уряду та висловився за те, щоб агентами служби в областях були не районні чи обласні держадміністрації і не ще нова чиновницька структура, а волонтерські організації. На думку прем’єра, найперше, чого не вистачає у спілкуванні з учасниками АТО — це людяності. «Тому моє прохання — змініть структуру. Не потрібно плодити в кожній області велику адміністративну структуру, яка не дасть нам нічого позитивного», — сказав він.

Коли у нас «всі будуть розумні й коли будуть автобани»

Перейшовши до розгляду плану реформування системи управління автомобільними дорогами, прем’єр попросив міністра інфраструктури Андрія Пивоварського розповісти, коли у нас «всі будуть розумні й коли будуть автобани».
Презентуючи «європейську концепцію українських доріг», міністр зазначив, що сьогодні найголовнішою проблемою є те, що у цьому питанні, що називається, «немає крайнього». «Місцева влада начебто відповідає за комунальні дороги, проте всі претензії громадян адресує в Київ, який не виділив гроші, техніку, інші ресурси», — сказав він та підкреслив, що бачить вихід у децентралізації системи управління. А це означає, що більше грошей на будівництво та утримання місцевих доріг та відповідальності за їхній стан отримає місцева влада, а «Укравтодор» опікуватиметься винятково дорогами державного значення.
Крім того, пропонується ліквідувати нинішню систему, за якої «Укравтодор» одночасно виступав замовником, виконавцем та контролером дорожніх робіт, що створювало необмежені можливості для корупції. «Укравтодор» залишиться лише замовником робіт, а інші функції виконуватимуть приватні компанії, які змагатимуться, щоб отримати замовлення», — сказав міністр. Також буде запроваджено систему незалежного контролю якості будівництва, ремонту та експлуатації доріг. У планах також започаткування будівництва концесійних та платних доріг.
«Вже зараз ми можемо сказати: на відміну від сьогоднішнього стану, коли 97 відсотків доріг перебувають у незадовільному стані, за цією програмою до 2020 року ця цифра має скоротитися до 10 відсотків, а українці нарешті відчуватимуть себе частиною Європи», — запевнив А. Пивоварський.
Утім, серед найближчих планів усе-таки значиться так званий «ямковий» ремонт доріг. За словами прем’єра, найближчим часом на це буде спрямовано 1,7 мільярда гривень.

Засудити комуністичний та нацистський тоталітарні режими

Віце-прем’єр — міністр культури В’ячеслав Кириленко, представляючи низку присвячених політиці пам’яті законопроектів, зазначив, що це вперше за 25 років незалежності в Україні з’явився уряд, який може схвалити законопроекти «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939—1945 років», «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», «Про правовий статус та вшанування пам’яті учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті» та «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917—1991 років».
Прем’єр наголосив на важливості ухвалення цих законопроектів до 8 та 9 травня, тобто до Дня пам’яті та примирення, Дня перемоги, оскільки Росія, намагаючись здійснювати ревізіонізм та перегляд історії, заявляє, що перемогла б у війні й без України. «40 відсотків від усіх втрат колишнього Радянського Союзу — це втрати народу України», — сказав А. Яценюк та звернувся до Верховної Ради якнайшвидше ухвалити ці законопроекти.