Парламентарії, місцеві депутати, громадські організації, експерти розроблять план дій з недопущення соціальної катастрофи в Україні. Про це під час круглого столу заявила народний депутат від фракції «Опозиційний блок» Наталія Королевська.

«Наше завдання розробити соціальну дорожню карту розвитку країни, яка має відповідати європейським стандартам. У нас є шанс змінити ситуацію, і ми обов’язково ним скористаємося», — підкреслила вона.
За її словами, соціальні стандарти порівняно з минулим роком скоротилися більш як утричі. Причина — девальвація гривні. В 2014 році мінімальна пенсія була 119 дол. США, сьогодні — 38, мінімальна зарплата була 150 дол. США, сьогодні — 47. «Є міжнародний критерій для країн Східної Європи. Якщо людина живе менш як на 5 дол. на добу, значить, вона перебуває за межею бідності. Сьогодні 11 млн. пенсіонерів і 6 млн. офіційно працевлаштованих громадян уже опинилися за цією межею», — зазначила народний обранець.
Також Н. Королевська не розуміє, як можна в рік 70-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні запровадити податок на пенсію для ветеранів. Це нонсенс. Крім того, у чорнобильців забирають пільги, дітей перестають годувати в садках і школах. «Украй несправедливо заощаджувати бюджет за рахунок інвалідів, ветеранів, чорнобильців, учителів, лікарів, науки, а головне — дітей», — обурилася вона.
Парламентарій вважає, що сьогодні не можна підвищувати тарифи на комунальні послуги, оскільки ще не працює програма нового субсидування. «Як можна індексувати тарифи, не індексуючи пенсії, зарплати. Має бути баланс», — сказала народний депутат.
Також, підкреслила Н. Королевська, потрібно терміново встановити мораторій на конфіскацію житла й наполягати на забороні підвищення тарифів до моменту, коли ситуація стане економічно обґрунтованою. А ще — розробити програму з енергозбереження.

Представник Всеукраїнської «Народної Колегії» — «Народний Контроль» Ірина Касьян, експерт Громадської організації «Інститут соціального захисту громадян» Світлана Науменко, народний депутат України Наталія Королевська. 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.