Під час суботнього виїзного засідання Кабінету Міністрів, яке відбулося в Національній академії внутрішніх справ, уряд розглянув законопроекти про реформування правоохоронної системи країни.
Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков представляючи законопроекти «Про органи внутрішніх справ», «Про Національну поліцію», «Про особливості оплати праці окремих категорій працівників органів внутрішніх справ», «Про сервісні послуги та сервісні центри Міністерства внутрішніх справ України» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху», зазначив, що суть першого документа полягає в тому, що міністр стає виключно політичною фігурою та лобістом усіх підрозділів, які входитимуть до структури МВС.
Законопроект «Про національну поліцію» презентувала перший заступник міністра внутрішніх справ Ека Згуладзе. За її словами, найважливішим завданням є створення умов, щоб Національна поліція розвивалася як професійна та не залежна від політики структура. А ще з’являється такий термін, як поліцейські послуги. «Що це означає? Усе, що турбує населення, — це поліцейська послуга. І поліцейський повинен її надати, починаючи з того, щоб показати дорогу чи надати першу медичну допомогу», — підкреслила вона.
На важливості позбавлення правоохоронних органів політичного впливу також наголосив прем’єр Арсеній Яценюк. «Національна поліція стає незалежним правоохоронним органом, який не залежить від телефонних дзвінків і голосувань у Верховній Раді, а тільки від кодексів, законів, совісті й відповідальності», — зазначив він і додав, що запропоновані урядом законопроекти сприятимуть тому, щоб у нас змінювалася система, а не просто змінювалися прізвища.
За словами прем’єра, нам потрібні саме кардинальні зміни, бо за 20 років корупційна система перетворилася на добре організовану мафію: «Це мафія, яка має своїх представників у суді, прокуратурі, СБУ, МВС, в органах державної влади, в Кабінеті Міністрів, адміністрації Президента, у Верховній Раді. І рішення просто про персональні зміни не дадуть можливості знести голову цій гідрі». А це означає, що без ухвалення системного рішення, яке знищує «зцементовану та добре функціонуючу корупційну систему», новопризначеного керівника вистачить максимум на півроку. «Потім він стає таким само, як його попередники», — констатував А. Яценюк.
Прем’єр також повідомив, що уряд пропонуватиме Верховній Раді десятикратно збільшити розмір застави для підозрюваних у корупції та передбачити, щоб за деякими категоріями злочинів звільнення під заставу взагалі не передбачалося.
Кабінет Міністрів ухвалив рішення про встановлення для слідчих з особливо важливих справ Міністерства внутрішніх справ заробітної плати в розмірі 30 тисяч гривень. За словами прем’єра, 63 слідчі за рішенням уряду отримуватимуть по 30 тисяч гривень заробітної плати, щоб зробити перший крок у реальній боротьбі з коруп-
цією в самій системі МВС.