«Будь-які інші брехливі заклики щодо федералізації є спробою знищення української державності за сценарієм, який написаний Російською Федерацією, мета якого одна — розчленування і знищення України та перетворення частини України на територію рабства під диктатом Російської Федерації», — таку заяву під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів зробив прем’єр Арсеній Яценюк. «Цього не буде», — наголосив, звертаючись до людей та до еліт, які представляють Східну Україну, глава уряду: «Наша спільна відповідальність — зберегти країну. Певен, що ніхто не хоче бути підлеглим сусідньої країни. Ми маємо свою країну і давайте її збережемо».

Прем’єр також зазначив, що повідомлення про те, що Російська Федерація відвела свої війська від кордонів є ні чим іншим, як поки що проявленням ознаки того, що вони хочуть показати, що начебто вони відвели війська. «Всього-на-всього війська перебувають у 30-кілометровій зоні від українського кордону. Тому фактично ніхто ніяких військ не відводив», — сказав він.

А. Яценюк також зазначив, що багатотисячні мітинги, які були ще місяць тому, зникли, але залишилося радикальне коло осіб (від однієї до півтори тисячі осіб у кожній області із специфічним російським акцентом, які, координуючи свою діяльність зі спецслужбами іноземних держав), котрі пішли шляхом захоплення адміністративних приміщень та дестабілізації ситуації.

Звертаючись до мешканців східних областей України, глава уряду закликав їх до розуміння того, що в даному разі має місце спроба реалізації антиукраїнського, антидонецького, антихарківського плану з дестабілізації ситуації, щоб іноземні війська перейшли кордон і захопили територію країни.

Ще раз запевнивши, що Україна цього не допустить, А. Яценюк зазначив, що коаліція робитиме все, щоб у своїй країні ми самостійно розібралися, якою буде українська Конституція, якими будуть повноваження регіонів, як ми будемо ставитися до мови, історії, культури, релігії. «Це наші внутрішні питання і нам не потрібно підказувати», — сказав він.

Під час суботнього засідання уряду прем’єр чимало уваги приділив енергетичній безпеці держави. «Наші російські сусіди застосували проти України ще один вид агресії — газову агресію. Ви знаєте, що російський уряд разом із компанією «Газпром» заявили про безпрецедентне збільшення ціни на природний газ для України, яка сягає практично 500 доларів США. Це рівень ціни, який є найвищим на теренах Європи, і це не економічна, а політична ціна. Росії не вдалося захопити Україну через військову агресію. Зараз реалізується план тиску і захоплення України через газову й економічну агресію», — сказав А. Яценюк.

При цьому прем’єр повідомив, що під час перемовин в Москві керівник «Нафтогазу України» офіційно заявив нашу позицію: Україна готова далі купувати природний газ за ціною, яка існувала, починаючи з початку поточного року — 268 доларів за тисячу кубометрів.

«Ми очікуємо офіційної відповіді від російської компанії «Газпром». Жодних економічних підстав для зростання цін на природний газ не існує. Основний енергетичний продукт — нафта — знизився в ціні до 99 доларів. А саме до цього показника прив’язується в цілому вартість енергетичних продуктів у світі. Тому політичний тиск є неприйнятним, і ціну в 500 доларів ми не приймаємо», — наголосив прем’єр.

Щоб зменшити залежність від «Газпрому» та убезпечитись від можливого закручування газового крану, Україна вже звернулася до європейських та американських партнерів щодо забезпечення реверсних постачань газу (технологічно ми можемо отримувати до 20 мільярдів кубометрів газу на рік за реверсними поставками з Словаччини, Польщі та Угорщини, а ціна буде від 100 до 150 доларів дешевшою, ніж російська) та стосовно майбутнього української газотранспортної системи. Тож, звертаючись до міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Продана, прем’єр закликав його готуватися й до варіанта, коли Росія обмежить або припинить постачання природного газу на територію України.

 

 

Міністр охорони здоров’я України Олег Мусій, віце-прем’єр-міністр України Олександр Сич.

Фото з сайту http://www. kmu. gov. ua