Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до деяких законів України з питань пенсійного забезпечення.

На засіданні комітету 26 березня зазначалося, що законопроект (реєстр. №2059) доопрацьовано на виконання Постанови Верховної Ради «Про направлення на доопрацювання проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України з питань пенсійного забезпечення» від 3 вересня 2013 року та з урахуванням зауважень, висловлених при розгляді його попередньої редакції.

Проектом пропонується, зокрема, надати право особам з числа колишніх військовослужбовців, яким з вини органів Пенсійного фонду чи державних органів, що видають відповідні довідки, не проведено належні перерахунки пенсій, передбачені у зв’язку зі зміною розміру хоча б одного з видів грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців або у зв’язку із введенням для зазначених категорій осіб нових щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавок, доплат, підвищень) та премій у розмірах, встановлених законодавством, одержувати належні їм кошти без обмеження терміном у частині доплати за минулий час.

Як зауважив комітет, чинним законодавством передбачено, що при перерахунку пенсії, якщо пенсіонер набув право на підвищення пенсії, різницю в пенсії за минулий час йому буде виплачено не більш як за 12 місяців.

Водночас, відповідно до чинного Порядку проведення перерахунку пенсій, призначених відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13 лютого 2008 р. №45, перерахунки пенсій у разі прийняття рішення Кабінетом Міністрів України про зміну розміру хоча б одного з видів грошового забезпечення для відповідних категорій військовослужбовців або у зв’язку із введенням для них нових щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавок, доплат, підвищень) та премій у розмірах, встановлених законодавством, провадяться без особистої участі особи чи її звернення, а лише за поданням державними органами, які видають довідки для перерахунку пенсії, відповідних документів до органів Пенсійного фонду за списками осіб, пенсії яких підлягають перерахунку.

Тобто, якщо пенсіонер виявить порушення своїх прав, повернути в повній мірі належні кошти він не може, оскільки чинне законодавство обмежує строки повернення пенсії колишнім військовослужбовцям при перерахунках (будь-яких, в тому числі й для виправлення виявлених порушень органів Пенсійного фонду чи державних органів, які видають відповідні довідки) річним терміном.

Таким чином, реалізація зазначеної законодавчої пропозиції дозволить надати можливість особам, звільненим з військової служби, повернути належні їм суми пенсій, не нараховані та не виплачені не з їх вини.

За повідомленнями Інформаційного управління Верховної Ради.