Писанкарство взялися опановувати навіть африканці
 
На десятому фестивалі «Українська писанка-2014», що розпочався у Вінниці відкриттям виставки «Диво подільської писанки», вперше представлено вироби, виконані в техніці різьблення та валяння.
Сто робіт відомих вінницьких писанкарок членів Національної спілки народних майстрів України Оксани Верхової-Єднак, Марини Верхової-Юрченко та їхніх учнів, а також майстринь Світлани Луценко та Наталії Степанюк можна побачити в Музеї гончарного мистецтва, де відбувається виставка.
— Усі ці Великодні дива різняться символікою, способами виконання та тематичною композицією, — каже директор обласного Центру народної творчості Тетяна Цвігун. — Поруч із традиційними подільськими експонуються писанки, виконані за допомогою нових технічних прийомів — валяння та різьблення. Це новий штрих у писанкарстві. Як немає меж любові до писанки, так само безмежне і бажання майстрів удосконалювати розмаїття та красу цього виду народного мистецтва.
Особливо популярні на таких фестивалях майстер-класи з розпису писанки. Майстри проводять їх в Обласному краєзнавчому музеї, Центрі народної творчості, Музеї гончарного мистецтва, а також безпосередньо у дитячих садках, школах, вищих навчальних закладах. Вікодавнє народне мистецтво опановують навіть іноземці, зокрема з Африки, які навчаються у Вінниці.
У програмі нинішнього фестивалю — виставка народного мистецтва, мистецькі програми, теоретичні заняття і практикуми з розпису писанок, тематичні лекції, творчі зустрічі з народними майстрами. Вже традиційно фестиваль писанки триває ще тиждень-другий і після Великодня. Так само буде і нинішнього року, повідомили в обласному Центрі народної творчості.
Вінницька область.