Минулої неділі в Сочі відбулася знаменна для нашого спорту подія: втретє в історії світова шахова корона серед жінок стала українською. У четвертій партії фінального матчу Марія Музичук (Україна) — Наталія Погоніна (Росія), яка виявилася останньою в протистоянні, зафіксували нічию. А в підсумку перемогла українка — 2,5:1,5!
Марія Музичук (на знімку) зі Стрия стала справжньою сенсацією чемпіонату. Спортсменка, яку не вважали фавориткою турніру, стала найсильнішою серед 64 напрочуд сильних і талановитих претенденток і здобула світовий титул.

 


Слід сказати, що в матчі був певний підтекст. Адже суперницею українки виступала росіянка, а сам чемпіонат відбувався на території РФ. Хоча попри політичні настрої Марія дала високу оцінку організації змагань.
На шляху до фінального матчу Музичук здолала грандіозну команду блискучих шахісток: Юанлінь Юан (Канада), Моніку Сочко (Польща), Антоанету Стефанову (Болгарія), Гампі Коперу (Індія) та Гаріку Дронаваллі (Індія).
До вирішального матчу Марічку готувала і консультувала її сестра Ганна. А свою перемогу в фіналі чемпіонату світу Музичук-молодша прокоментувала так:
— Турнір складався для мене дуже непросто, було багато нервових партій, я зіграла кілька божевільних тай-брейків, та й фінал з Погоніною вийшов напруженим. Особливо нервувалася в останній партії, де відчувала, що за моєї неточної гри Наталія зможе зрівняти рахунок, але дуже не хотілося залишати долю зустрічі на тай-брейк. На самому початку турніру я навіть злякалася, що все йшло надто добре. Але, як відомо, часто за успішного початку буває погане завершення. Та моя забобонність виявилася марною. Тому скажу, що в результаті все вийшло просто чудово...
До речі, суперниця Марійки росіянка Наталія Погоніна впродовж чемпіонату тричі відігрувалася в заключних партіях матчів, однак українку не змогла перемогти жодного разу.


***


Новоспечена чемпіонка світу Марія Музичук народилася 21 вересня 1992 року у місті Стрий Львівської області. Батьки спортсменки — заслужені тренери України з шахів Олег та Наталя Музичуки.
Старша (на два з половиною року) сестра чемпіонки Ганна — також відома шахістка, міжнародний гросмейстер і чинна чемпіонка світу з бліцу. Свого часу Ганна виступала за Словенію, і сестрам двічі доводилося змагатися між собою. І щоразу ці «суперниці» розходилися миром. А от громадянства Музичук-старша не змінювала.
Батьки майже одночасно почали знайомити доньок із шахами, а вже у віці 10—11 років дівчатка з легкістю обігрували у домашніх партіях свого тата. У семирічному віці Марічка дебютувала на дитячому чемпіонаті України, а вже за два роки зуміла вибороти 8 місце в чемпіонаті Європи серед дівчат і вперше спробувала свої сили на світовому рівні. Десятирічною Марійка виборола «золото» чемпіонату Європи та світової першості серед одноліток.


***


Станом на квітень 2015 року міжнародний гросмейстер Марія Музичук перебувала на 12 місці світового рейтингу, а її сестра Ганна — на шостому. Перед стартом чемпіонату світу Марія не входила до числа фаворитів. Переможних результатів більше чекали від Ганни Музичук.
Протягом останніх трьох років на шаховому троні України перебувають королеви з одним прізвищем — Музичук. Марія була кращою в 2012-му і 2013 році, а Ганна — 2014 року.
В активі чинної чемпіонки світу — великі командні досягнення. У складі збірної України Марія стала чемпіонкою Європи та світу 2013 року, а також бронзовою призеркою Всесвітньої шахової Олімпіади 2012-го та 2014 року.
Отже, Марія Музичук стала другою чемпіонкою світу з шахів в історії незалежної України. До цього у 2012 році цей титул здобула харків’янка Ганна Ушеніна. Але варто згадати про ще одну українську звитягу. Першою чемпіонкою світу серед українок, виступаючи за СРСР, 1950 року стала Людмила Руденко, уродженка Лубен Полтавської області. Дитинство вона провела на Миколаївщині, мешкала і вчилася в Одесі.


***


— Марічка звичайна дівчина, — розповіла про доньку Наталя Музичук. — Зустрічається з друзями, слухає музику, читає. Як і вся молодь, багато часу проводить за комп’ютером, сидить у соцмережах. Дуже спортивна — добре грає в настільний теніс і на більярді. Закінчує магістратуру Львівського університету фізичного виховання. Попереду у неї — диплом і держіспити.
Нині дівчина мешкає разом із сестрою Ганною у Львові. Через переїзд зі Стрия довелося припинити уроки гри на піаніно. Але планує відновити заняття музикою після закінчення університету.
— Вона з раннього дитинства мріяла грати на піаніно, — розповідає мати чемпіонки. — Я навіть не знаю, звідки у неї така тяга. Адже у нас у сім’ї музикою всерйоз не захоплювалися, та й піаніно вдома ніколи не було. Як вона грає наживо, не чула, але в записі — так. Це ще початковий рівень, і достатньої техніки поки що немає, але викладачка її хвалила. Казала, що у Марічки добрий слух.
Чемпіонка світу — велика трудівниця. Адже щодня вона проводить по 6—8 годин за шахівницею, постійно спарингує з сестрою. А от до змагань їх обох спеціально готують тренери. Вже восени цього року Марія Музичук проведе захист титулу чемпіонки світу в матчі з китаянкою Гоу Іфань.

 

 

Зірки Львівської шахової школи Марія та Ганна Музичук.


Фото Євгена КРАВСА і з сайту sochі2015.fіde.com.