Під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів було представлено програму з енергоефективності та запровадження компенсацій вартості утеплення індивідуальних та багатоквартирних житлових будинків.

За словами віце-прем’єра — міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадія Зубка, загальний обсяг коштів на цю програму становитиме 1,5 мільярда гривень, а долучитися до неї зможуть майже 134 тисячі сімей. 
До того ж прем’єр Арсеній Яценюк нагадав, що минулого року було започатковано програму з компенсації 20 відсотків вартості придбання негазових котлів, тож нова ініціатива значно розширює можливості з енергозбереження. А стимулом для зменшення споживання енергоресурсів має слугувати хоча б той факт, що ВВП сусідньої Польщі вчетверо більший за ВВП України, але при цьому вона споживає у п’ять разів менше енергоресурсів.
«Завдання уряду полягає в тому, щоб зменшити вартість платіжки за житлово-комунальні послуги», — підкреслив прем’єр, зазначивши, що хоч майже 15 мільйонів громадян зможуть отримати субсидії, проте вони також повинні дбати про скорочення власного енергоспоживання.
Якщо ж людина хоче провести відповідні роботи за власні кошти, то вона також зможе отримати знижку. Однак, як пояснив Г. Зубко, вона також має спочатку отримати кредит та, одразу його погасивши, матиме належну компенсацію.
Крім того глава уряду ще раз підкреслив, що відповідно до законодавства, прилади обліку повинні встановлювати компанії, які надають відповідну послугу: «Це включається у відповідний тариф і НКРЕКП зобов’язана забезпечити фінансування для компаній, а вони мають встановити прилади обліку. Людина повинна платити за те, що вона отримує, і це має підтверджуватися приладами обліку».
Звернувшись до теми надання субсидій, глава уряду доручив віце-прем’єру Г. Зубку провести нараду з керівниками обласних державних адміністрацій і представниками енергопостачальних компаній та ще раз перевірити, як розсилаються відповідні заяви.
Під час засідання прем’єр закликав Верховну Раду ухвалити новий закон про Національну комісію з регулювання енергетики і комунальних послуг. «Комісія повинна бути незалежним органом, який прозоро встановлює тарифи, звітує перед громадянами України: звідки взявся цей тариф, і контролює кожну енергопостачальну компанію на предмет відповідності встановленого тарифу та отриманих від громадян коштів», — вважає він.
Міністр юстиції Павло Петренко (на знімку) просто під час засідання уряду презентував нову версію сайту Міністерства юстиції, який дає змогу в режимі онлайн зареєструвати компанію або отримати виписку з держреєстру. «Щороку майже 5 мільйонів громадян звертаються до нас по різні документи, отримання яких супроводжувалося бюрократією та побутовою корупцією, чому сприяли величезні черги», — сказав він та, отримавши першу таку виписку з Єдиного державного реєстру, продемонстрував, як працює нова онлайн-система.

 


За його словами, якщо раніше підприємці, щоб отримати довідку, були змушені витрачати до кількох днів часу та до кількох сотень гривень, то тепер достатньо сплатити карткою 48 гривень, щоб впродовж п’яти хвилин отримати потрібний витяг.
Закликавши українців користуватися цим сервісом, міністр назвав його найкращим запобіжником від корупції, бо він дає можливість отримати документ без будь-якого контакту з чиновником.
Відповідаючи на уточнююче запитання прем’єра, чи може громадянин, сидячи вдома за комп’ютером, отримати повну інформацію про те, кому належить та чи інша компанія, міністр запевнив: «Можна отримати всю інформацію про будь-яку, зареєстровану в Україні компанію, в тому числі про її кінцевих власників».

ДОСЛІВНО

Арсеній ЯЦЕНЮК: 


«Хочете поміняти неефективний котел — держава компенсує вам 20 відсотків вартості іншого, негазового котла. Хочете утеплити будинок — отримуєте 30 відсотків компенсації вартості цих робіт, але не більш як 10 тисяч гривень на будинок, хочете утеплити квартири — держава компенсує ОСББ 40 відсотків вартості, але теж не більш як 10 тисяч гривень на квартиру».


Фото з сайту http://www.kmu.gov.ua/