За дорученням Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана відбулося спільне засідання двох комітетів Верховної Ради — з питань запобігання та протидії корупції та з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності — з приводу доцільності створення в парламенті Тимчасової слідчої комісії для розслідування фактів, оприлюднених екс-головою Державної фінансової інспекції України Миколою Гордієнком про фінансові зловживання та корупцію в уряді. 
Засідання комітетів відбулося в розширеному режимі, з прямою трансляцією, за участю депутатів із різних фракцій, представників уряду, Генпрокуратури, керівників державних підприємств, які згадувалися у звинуваченнях. І дуже бурхливо: лунали взаємні звинувачення, летів папір і навіть ледь до бійки не дійшло.
Екс-керівник Держфінінспекції Микола Гордієнко знову озвучив результати проведених позапланових ревізій, які, за його словами, засвідчили про завдання державі збитків на суму понад 7,5 мільярда гривень за період 2012—2014 років. Із них, за словами колишнього високопосадовця, майже 3,5 мільярда збитків припадає на період роботи уряду Арсенія Яценюка. Водночас Гордієнко стверджував, що це лише верхівка «айсберга» — мовляв, якщо провести всі планові ревізії, то сума збитків буде набагато більша. Він також розповів про начебто «тіньові схеми», які діяли на багатьох державних підприємствах — зокрема, завищувалася вартість ремонтів, витрат на бензин або ж навпаки продавалися енергоносії «дружнім фірмам», у тому числі й російським, за заниженими цінами. І закликав провести міжнародний аудит. М. Гордієнко заявив, що передав усі матеріали ревізії до Генпрокуратури і що проти нього розпочато «репресії», стеження, та попросив в парламентаріїв захисту.
Позицію уряду представила перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова, котра брала участь у роботі службового розслідування щодо Гордієнка. Вона заявила, що більшість порушень, про які казав екс-керівник Держфінінспекції, котрого нині відсторонено від посади, — це зловживання ще минулого уряду за часів Януковича. Натомість Гордієнку закидали, що він не виконав більш як третину урядових доручень щодо перевірок інших підприємств, які підозрюються в порушеннях. 
Підлили «масла у вогонь» і присутні на засіданні депутати від «Народного фронту». Антон Геращенко попросив продемонструвати відео, яке нещодавно з’явилося в Інтернеті, на якому Гордієнко начебто вимагає «винагороду» в 100 тисяч доларів за свої заяви. «Фронтовий командир» Євген Дейдей запитував Гордієнка, де той був, коли хлопці гинули на Майдані та на фронті. 
Заступник Генерального прокурора Володимир Гузир повідомив, що після свідчень екс-голови Держфінінспекції Генпрокуратурою відкрито 12 кримінальних проваджень і триває досудове слідство за підозрою у зловживанні службовим становищем, яке потягнуло тяжкі наслідки (ст. 364 Кримінального кодексу). Однак наразі Генпрокуратура оголосила підозри лише колишнім високопосадовцям — Януковичу, Азарову, Арбузову, Колобову. За словами Гузира, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив Генпрокуратурі, що він готовий надати свідчення слід-
ству в будь-якій момент. Однак прем’єра поки що не викликали на допит і не вважають це за доцільне. Представник Генпрокуратури підтвердив лише такі цифри: що під час діяльності уряду Арсенія Яценюка — за період з 1 березня по 31 грудня 2014 року — було завдано збитків державі на суму 685 мільйонів гривень.
Зрештою, депутати не змогли ухвалити узгодженого рішення щодо створення ТСК для розслідування фактів корупції в уряді. Із 19 присутніх членів комітету із запобігання корупції за створення ТСК проголосували 11 депутатів. А із 15 членів правоохоронного комітету — лише п’ятеро, пропонуючи створити не ТСК, а робочу групу.
Водночас два парламентські комітети рекомендували Верховній Раді якомога швидше ухвалити закон про тимчасові слідчі комісії.
Комітети також звернулися до Генпрокуратури з проханням надати захист екс-голові Держфінінспекції М. Гордієнку, котрий публічно виступив із звинуваченнями на адресу уряду.
А 10 квітня у Верховній Раді має доповісти Генеральний прокурор України Віктор Шокін — знову щодо звинувачень на адресу уряду.

Голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем’якін та голова Комітету з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.