Консультації щодо можливості націоналізації збанкрутілого Дельта Банку тривають, остаточного рішення ще немає — повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності Сергій Рибалка, відповідаючи на запитання кореспондента «Голосу України». Парламентарій розповів, що нещодавно було проведено нараду з питання повернення депозитів вкладникам збанкрутілого Дельта Банку за участю представників НБУ, Мінфіну, Фонду гарантування вкладів.
«Перше, що я почув: держава забезпечить у повному обсязі, якщо банк буде визнано збанкрутілим, ті 200 тисяч гривень, які повинна виплатити держава, ці кошти буде виплачено в повному обсязі, — сказав Рибалка. — Ще одна дуже велика проблема: 16,5 мільярда — це кошти вкладників, які мають заощадження до 200 тисяч гривень, і приблизно така само сума — це вклади понад 200 тисяч гривень».
За словами С. Рибалки, питання про повернення вкладів у Дельта Банку в парламентському комітеті розділяють на дві складові: як сталося банкрутство банку і що робити далі. «Ми написали багато запитів до Фонду гарантування вкладів, до НБУ, Міністерства фінансів, — повідомив Рибалка. — Щоб вирішити це питання, потрібна насамперед політична воля».
За словами депутата, група представників вкладників «Дельти» нині веде перемовини з адміністрацією Президента. Ініціативна група запропонувала законопроект, який уже планувала передати до адміністрації Президента і до профільного парламентського комітету. У законопроекті, зокрема, передбачається продовжити терміни ухвалення рішення щодо Дельта Банку і можливість поетапної виплати всіх вкладів. «Якщо є здоровий сенс у цьому законопроекті, ми підтримуватимемо його в сесійній залі, — сказав Рибалка. — Але остаточного рішення питання націоналізації чи не націоналізації цього банку ще не прийнято, ще йдуть наради з цього приводу».
Тим часом, як повідомили у прес-службі парламентського комітету, два приватні інвестори подали заявки до Фонду гарантування вкладів фізосіб з метою придбати частину активів і пасивів збанкрутілого Дельта Банку.

ДОВІДКОВО

До запровадження 3 березня 2015 року тимчасової адміністрації Дельта Банк за розмірами активів та депозитів фізичних осіб посідав 3—4-те місця за рейтингом НБУ. Тимчасову адміністрацію в банку запроваджено до 2 червня.