Конституційна комісія має завершити розгляд організаційних питань та якнайшвидше розпочати реальну роботу. Таке завдання, відкриваючи учорашнє друге її засідання, поставив голова Конституційної комісії, глава парламенту Володимир Гройсман.
Нагадавши, що на сьогодні у складі Конституційної комісії уже створено три робочі групи за трьома головними напрямами внесення змін до Основного Закону — у частині прав людини, судової реформи та децентралізації, головним завданням на друге засідання В. Гройсман назвав затвердження персонального складу цих робочих груп.
Також під час засідання йшлося про затвердження орієнтовного плану-графіка роботи комісії, складу її секретаріату, а також було обговорено пропозиції щодо опрацювання змін до Конституції України за напрямами роботи відповідних робочих груп.
Голова Конституційної комісії заявив про важливість якнайшвидшого опрацювання першого блоку змін щодо децентралізації влади, зазначивши, що після підготовки тексту відповідного законопроекту його має бути передано Президентові для внесення до парламенту. «Верховна Рада має розглянути цей законопроект, направити до Конституційного Суду для отримання висновку та попередньо схвалити ще до кінця поточної сесії парламенту для того, щоб восени, перед проведенням місцевих виборів, остаточно затвердити зміни до Основного Закону», — наголосив Володимир Гройсман.
При цьому глава парламенту зазначив, що в процесі напрацювання змін до Конституції дуже важливою є конституційна регламентація змісту місцевого самоврядування.

 

(У президії зліва направо): заступник глави адміністрації Президента, секретар Конституційної комісії Олексій Філатов, Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, професор кафедри галузевих правових наук Національного університету «Києво-Могилянська академія», заступник голови Конституційної комісії (за згодою) Віктор Мусіяка, суддя Європейського суду з прав людини у відставці, заступник голови Конституційної комісії (за згодою) Володимир Буткевич.