Під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів прем’єр Арсеній Яценюк закликав не допустити реваншу тих, хто підпадає під дію закону про люстрацію. «Завтра Конституційний Суд розпочинає слухання з приводу закону про люстрацію. Ці слухання ініційовані представниками влади Януковича, які хочуть скасувати цей закон, які хочуть отримати реванш та які хочуть повернутися назад у владу, щоб доробити свої брудні справи», — сказав глава уряду та доручив міністру юстиції Павлу Петренку взяти участь у засіданні Конституційного Суду.
А. Яценюк нагадав, що у 2010 році саме цей Конституційний Суд без волі народу України і без рішення Верховної Ради скасував чиннну Конституцію та «наділив тодішнього Президента Януковича разом із цією зграєю, яка нині подала подання до Конституційного Суду», повноваженнями, якими відповідно до базових норм Конституції їх ніхто не наділяв. За його словами, це рішення призвело до того, що в країні відбулась узурпація влади та з’явився диктатор, тож українці на Майдані мусили відвойовувати своє право керувати країною, в тому числі й право «не призначати у владу тих, хто допомагав Януковичу та був його ногами і руками».
Водночас прем’єр зауважив, що відповідно до Закону «Про справедливий суд» є конфлікт інтересів між розглядом цього закону і суддями Конституційного Суду, які також підпадають під дію Закону «Про люстрацію».
Крім того, глава уряду вважає, що за необхідності Верховна Рада може внести зміни до Закону «Про люстрацію», які б відповідали висловленим Венеціанською комісією критеріям.
Під час засідання прем’єр повідомив, що Україна за два роки фактично скоротила споживання природного газу на 10 мільярдів кубометрів, тож баланс газу на 2015 рік пропонується затвердити в обсязі 40 мільярдів кубометрів.
Крім того, прем’єр вважає, що Україні фактично вдалося вибудувати незалежну схему постачання газу: «Якщо раніше у нас був тільки «Газпром» і посередники імені Льовочкіна-Фірташа, які поставляли газ і заробляли мільярди доларів, то сьогодні основні постачальники — це такі компанії, як Statoіl, Royal DutchShell, RWE, Е. ОN, «Газ де Франс». Та й ціна за тисячу кубометрів газу рік тому починалася з 500 доларів, потім — 350, а нині — 250 доларів.
Також прем’єр закликав Міністерство енергетики та вугільної промисловості, «Нафтогаз України», Національну комісію з регулювання електроенергетики та  комунальних послуг чітко пояснити людям, як формуються тарифи.
«Громадяни України, споживаючи газ для опалення, платять 3 тисячі 600 гривень у тому разі, якщо обсяг споживання становить до 200 кубометрів газу — фактично 80 відсотків населення споживає такий обсяг. А байки про те, що якщо ви спожили 201 кубометр, то вже платите не 3,6 а 7,2 тисячі гривень, не відповідають дійсності. За 200 кубометрів ви платите ціну, яка втричі менша від ринкової, — 3,6 тисячі гривень. І тільки до обсягу, що перевищує 200 кубометрів, застосовується ринкова ціна», — зазначив А. Яценюк.
Стосовно ринкової ціни, то, за словами прем’єра, вона рахується наступним чином: середня ціна імпортованого газу множиться на курс долара та додаються рентні платежі, вартість транспортування та податок на додану вартість.
«Це досить проста арифметична дія, тому я вимагаю, щоб усі підприємства енергетики показали людям на конкретних цифрах, звідки береться 9,6 тисячі гривень ринкової ціни та 3,6 тисячі гривень для забезпечення соціальної норми», — сказав глава уряду та підкреслив, що більше так не буде, щоб той, хто має будинок у півтори тисячі метрів, платив за газ за заниженою ціною: «Ми не можемо дотувати багатих і не будемо більше це робити. Ми повинні дотувати бідних і малозабезпечених, і саме в цьому є функція уряду та програми субсидій».
 

ФАКТ

Загалом у люстраційному реєстрі значиться 500 осіб, яких було звільнено на підставі закону про люстрацію, та ще 1500 осіб звільнилися самостійно, оскільки чітко підпадали під його дію.

 

Арсеній Яценюк і Павло Петренко.