Учора Голова Верховної Ради Володимир Гройсман взяв участь у засіданні правління Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України». Головною темою зібрання були децентралізація та посилення ролі місцевого самоврядування. Глава парламенту наголосив, що питання місцевого самоврядування і децентралізації влади є надзвичайно важливими з точки зору реалізації можливості територіальних громад. І запевнив, що питання децентралізації є пріоритетом номер один в його роботі. «Переконаний, що ми нічого не змінимо, якщо не зможемо побудувати оптимальну систему самоврядування, не проведемо жодну реформу в країні — ані в освіті, ані в охороні здоров’я та інших сферах, якщо не змінимо роботу територіальних громад».

 

 

Голова Верховної Ради зазначив, що парламентом на цьому шляху вже чимало зроблено, зокрема, в питаннях фінансової децентралізації. Є розуміння і у нещодавно створеної Конституційної комісії, яку очолює В. Гройсман, що такі фундаментальні принципи — повсюдність самоврядування, фінансова самодостатність, субсидіарність при наданні повноважень має бути закріплено на рівні змін до Конституції України. Конституційна комісія діє на рівні трьох груп, одна з яких саме працює над змінами до Конституції у частині децентралізації влади.
В. Гройсман підкреслив, що забезпечити незворотність реформ можливо лише шляхом внесення змін до Конституції. У цих змінах, на його думку, мають бути закладені такі принципи:
— базовий рівень громади;
— повноцінне місцеве самоврядування на рівні району, області;
— адекватний розподіл фінансових ресурсів.
Глава парламенту висловив сподівання, що зміни до Конституції в частині децентралізації влади мають бути напрацьовані та проголосовані до 15 липня, а на наступній сесії, як того вимагає процедура, — остаточно затверджені. При цьому керівник парламенту сподівається, що в питаннях децентралізації буде досягнуто порозуміння між усіма учасниками політичного процесу.
Як позитивні здобутки парламенту Володимир Гройсман також відзначив ухвалення закону про засади державної регіональної політики, завдяки якому вдалося наповнити на 3 млрд. грн. фонд регіонального розвитку, прийняття закону про ринок газу.
Вагомим кроком на шляху до децентралізації та посилення ролі місцевого самоврядування, на переконання Голови Верховної Ради, має стати об’єднання малих територіальних громад, що сприятиме їх розвитку. В. Гройсман запропонував кожній області затвердити план об’єднання територіальних громад.
Голова Верховної Ради також відзначив, що Президент України повністю поділяє підходи щодо децентралізації влади, і з його боку є повне розуміння і підтримка цього процесу. Глава парламенту сподівається, що тільки-но Конституційна комісія напрацює варіант змін до Основного Закону в частині децентралізації, Президент внесе до парламенту відповідний законопроект. А серед завдань для народних депутатів на найближчий час у сфері децентралізації глава парламенту визначив такі — удосконалення земельного законодавства, щоб створити більше стимулів до добровільного об’єднання територіальних громад, ухвалення закону про муніципальну поліцію (міську варту), нових редакцій законів про державну службу і службу в органах місцевого самоврядування, про адміністративні послуги. Загалом, за оцінкою керівника парламенту, потрібно змінити майже 500 різного роду законів і нормативних документів. При цьому В. Гройсман висловив думку, що, очевидно, після внесення змін до Конституції буде перехідний період, коли вся система влади має бути приведена у відповідність до нової Конституції. У тому числі доведеться ухвалити і новий закон про місцеві вибори.
Обговорення за участю міських голів було вельми бурхливим. Скажімо, міський голова міста Славута (Хмельницька область) Василь Сидор визнав, що певні позитивні зрушення при формуванні місцевих бюджетів є, грошей ніби стало більше, але, на його думку, у місцевих громад повинна бути мотивація: більше працюєш — більше заробляєш. Міський голова також вважає недоречним виділення 25 млрд. грн. на субсидії після зростання тарифів на енергоносії та комунальні послуги. На його думку, варто не субсидії надавати, а частину коштів передати місцевому самоврядуванню на розвиток енергоощадних технологій, щоб можна було повернути тарифи до попереднього рівня, а частину коштів спрямувати на зростання зарплати у бюджетній сфері.
Від представників місцевого самоврядування пролунало багато інших пропозицій. Приміром, щоб пенсію працівника органів самоврядування не повністю забирати, а обмежити на 15 відсотків, як решті працюючих.
Міський голова Дніпродзержинська (Дніпропетровська область) Станіслав Сафронов пропонував залишати на місцях хоча б якийсь відсоток з податку на прибуток підприємств. Пролунали також пропозиції законодавчо врегулювати процес надання земельних ділянок учасникам АТО. Представники самоврядування також звернулися з пропозицією до народних депутатів, членів парламентської коаліції провести низку зустрічей з представниками Асоціації міст і напрацювати пакет відповідних законів, що сприятимуть децентралізації. Багато нарікань пролунало і щодо корупції на рівні місцевої влади при проведенні різного роду експертиз, ліцензування, існування дублюючих структур влади.
Міські голови також нарікали на зменшення фінансування закладів освіти, особливо дитсадків, при тому, що тарифи на енергоносії різко зросли. Міські голови запитали у глави парламенту, чи будуть лікарні у рамках медичної реформи передаватися на місцевий рівень. Голова Верховної Ради вважає, що це робити не потрібно. Натомість треба визначити, що таке медичний округ, у межах якого повинна надаватися і первинна, і вторинна медична допомога. Щодо тарифів, то В. Гройсман наголосив: тарифи мають бути економічно обґрунтовані. А завдання влади — вдосконалити систему надання субсидій, щоб кількість людей, які могли б ними скористатися, якомога збільшилася. За його оцінкою, лише у Вінниці кількість сімей, які зможуть отримувати субсідії, зросте утричі. Глава парламенту також закликав міських голів вибудовувати політику за принципом — не що це дасть мені, а що це дасть усім. Причому він відзначив, що основою розвитку місцевих бюджетів мають стати місцеві податки і збори, які треба розвивати і вдосконалювати.
Голова Верховної Ради також поінформував, що у парламенті нещодавно створено робочу групу з питань місцевого самоврядування за участю народних депутатів, представників Асоціації міст і експертів, яка вже напрацювала «дорожню карту» — комплекс завдань у законодавчому плані.
Під час засідання президент правління Асоціації міст України Юрій Вілкул, криворізький міський голова, нагородив Голову Верховної Ради Володимира Гройсмана відзнакою асоціації за вагомий внесок у розвиток місцевого самоврядування і діяльність в асоціації.

ДОСЛІВНО

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман:


«Є механізм об’єднання територіальних громад. Якщо п’ять громад об’єднаються в одну, у них одразу буде такий же бюджет, як у Луцьку, Вінниці, Миколаєві чи Херсоні. Коли п’ять сіл утворять один орган управління, вони стануть самодостатніми».

Факт

Завдяки внесеним змінам до Податкового і Бюджетного кодексів приріст місцевих бюджетів становить 35 відсотків. До місцевих бюджетів надійшло додаткових надходжень на суму понад 5 млрд. грн.