Дивовижної краси і розмірів дерева, з яких колись виготовляли корабельні щогли, можна вирости лише з хорошого насіння. У першу чергу його беруть з тих дерев, які мають прекрасні генетичні властивості.

На Волині сьогодні є 184 так званих плюсових сосен. Вони переважають своїх сусідів у насадженнях за темпами росту, висотою і діаметром стовбура, добрим очищенням його від сучків, стійкістю до хвороб, розвинутою кроною. Таке дерево відразу помітиш у лісовому масиві. Якщо ж воно росте на узбіччі шосе, то проїхати повз нього не зупинившись, просто не можна.
Саме так ми недавно і вчинили, побувавши в лісовому масиві, що поруч із селом Бодячів. Там росте сосна, яка занесена в Державний реєстр плюсових дерев під номером один. Лісівники жартома називають її головною сосною Волині.
Вона і заслуговує на це, бо за свої 110 років зуміла піднятися вгору майже на тридцять метрів, маючи при цьому діаметр стовбура в нижній його частині понад 70 сантиметрів. 
Запросили журналістів лісівники на ці оглядини, у зв'язку із завершенням зимових «жнив». Так, саме у розпал зими тут збирають шишки, аби вибити з них насіння для майбутніх лісів. Цього року господарства Волинського обласного управління лісового і мисливського господарства зібрали 135 тонн соснових шишок. Цього досить, аби отримати півтори тонни насіння. Видобувають його в області на двох шишкосушарнях, одна з яких розташована у Ківерцівському лісництві, що за півтора десятка кілометрів від обласного центру.
Довідково: В 2014 році лісгоспами області заготовлено 26 тонн лісового насіння, в тому числі сосни звичайної — 1480 кілограмів, дуба — 19 тонн. Загальний асортимент становить 28 порід дерев.
Процес тут досить цікавий. Шишки нагрівають до температури 50-54 градусів і коли вони розкриваються, на спеціальних барабанах вибивають з них маленьке, завбільшки з гірчичне, насіннячко. З центнера шишок його виходить трохи більше кілограма, але цього досить, щоб виростити 30 тисяч сіянців. 
Як розповів головний спеціаліст обласного управління лісового і мисливського господарства Володимир Неводнічек, так само ретельно підходять у лісгоспах і до насінництва інших цінних порід дерев. В області є 129 плюсових дерев дуба черешчатого, 35 — модрини, 14 — ясена, 13 — дуба червоного, 4 — сосни Веймутова... 
Волинська область.