Україна та Молдова мають об’єднати зусилля на міжнародній арені у частині захисту суверенітету й територіальної цілісності наших держав. Таку думку висловив Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій під час зустрічі з Віце-прем’єр-міністром Республіки Молдова з питань реінтеграції Віктором Осіповим (на знімку) у четвер.
«Україна і Молдова мають пліч-о-пліч роз’яснювати ситуацію, яка склалася у наших країнах — на сході України і у Придністров’ї», — сказав він, наголосивши, що Російська Федерація «веде війну проти всієї Європи, і тому наш обов’язок — проводити спільну політику в Євросоюзі».
Під час зустрічі сторони обговорили широке коло питань двосторонніх взаємин, зокрема, їх парламентську складову, висловилися за подальшу активізацію взаємовигідної співпраці, а також обговорили євроінтеграційні прагнення наших держав і запевнили у взаємній підтримці на цьому шляху.
Перший заступник Голови Верховної Ради України заявив, що в української влади є «бажання і політична воля» до подальшої розбудови двостороннього співробітництва, запевнивши, що Верховна Рада докладе зусиль до того, аби україно-молдовська співпраця була якомога тіснішою.
Також відбувся обмін думками щодо підходів та досвіду врегулювання локальних конфліктів, зокрема, на законодавчому рівні. А. Парубій висловив вдячність Республіці Молдова за підтримку України, зазначивши: «Ви як ніхто розумієте нас, оскільки у Молдови є проблема Придністров’я». «Нас об’єднують глобальні проблеми, які є дуже небезпечними для наших країн», — сказав Перший заступник Голови Верховної Ради.
Він також назвав «великим успіхом» той факт, що Україні вдалося запобігти втіленню плану Російської Федерації щодо створення через територію нашої держави «коридору» до Придністров’я.
Своєю чергою, Віце-прем’єр-міністр Республіки Молдова з питань реінтеграції наголосив, що розв’язання Придністровського конфлікту і конфлікту на сході України має велике значення для розбудови системи безпеки в Європі. Він акцентував увагу на єдиній позиції України і Молдови у питанні розв’язання конфлікту у Придністров’ї, висловивши сподівання, що це сприятиме досягненню позитивного результату переговорів.
Сторони також наголосили на важливості підтримки української та молдовської діаспор, які проживають на території наших держав, звернувши особливу увагу на необхідність доведення правдивої інформації про ситуацію в Україні до українських діаспорян, які проживають на території Придністров’я.
Україна та Молдова, зазначив А. Парубій у цьому контексті, «мають бути частиною європейського світу у гуманітарному вимірі» і спільно протистояти російській інформаційній агресії.

Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.