Хоч би у які тоги миротворця не виряджався Володимир Путін, хоч би як переконував своїх обивателів у тому, що Росія наймиролюбніша країна у світі, її найближчі сусіди вже давно зрозуміли, що це чергова його брехня.
Тому країни НАТО в останні місяці зміцнюють свій східний фланг і проводять навчання з запо-бігання загроз «гібридної війни», яку Росія більш як рік веде проти України. А вона, як переконалися українці та й увесь цивілізований світ, є більшою загрозою, ніж гонка озброєнь, розв’язана СРСР у роки холодної війни.
Так, у четвер поблизу румунського міста Галац розпочалися планові військові навчання Sprіng Wіnd-15 за участі 2200 військовослужбовців Великобританії, США, Румунії та Молдови. Як заявив міністр оборони Румунії Мірча Душа, участь молдовських солдатів і офіцерів у цих навчаннях дуже й дуже важлива. Він наголосив, що нинішні маневри є частиною зусиль НАТО, спрямованих на зміцнення його східної лінії оборони у зв’язку з обстановкою у Придністров’ї, де розміщено російські війська. Їх наступ можливий як убік України, так і Молдови.
Цього року в Румунії плановано проведення ще кілька навчань за участі молдовських військовослужбовців, більша частина яких проходитиме разом із НАТО і Євросоюзом.
Це цілком відповідає запитам часу. Новий голова військового комітету НАТО чеський генерал Петр Павел вважає, що Альянсу слід активніше протистояти викликам з боку Росії, лідер якої у всіх бідах, що звалилися на росіян, обвинувачує Захід і США. Крім того, Путін переконує свій народ: Росія опинилася в ситуації, коли їй необхідно захищатися від НАТО, що наближається до її кордонів. Генерал Павел заявив, що тепер країнам НАТО доводиться витрачати більше коштів на зміцнення оборони й проводити більше спільних навчань, щоби протистояти непередбачуваним і злочинним діям Росії.
Нинішні навчання Sprіng Wіnd-15 триватимуть два тижні й завершаться 30 квітня.