Навколо Харкова розпочато будівництво третьої лінії оборони. Фортифікаційні споруди зводять за 30 км від кордону з Росією. Так звані взводні опорні пункти складаються із траншей, окопів, бліндажів, вогневих точок, земляних споруд для укриття військової техніки. Голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін проінспектував будівництво такого пункту на Білгородському шосе, наголосивши, що це перша комплексна оборонна споруда поблизу міста, але такі укріпрубежі незабаром з’являться на всіх стратегічно небезпечних напрямках навколо обласного центру.
— Ми все робитимемо всерйоз, бутафоріями ніхто не займатиметься. Тож якщо це інженерна споруда оборонного характеру, то вона справді має бути інженерною спорудою, а не просто купою мішків із піском. Військові інженери й фахівці в будівельній галузі визначили координати цих опорних пунктів. Білгородський напрямок є одним із найнебезпечніших. Ми будемо оборонятися. Харківщина — міцний горішок, шансів у ворога нема, — зазначив Ігор Райнін.
За словами керівника області, будівництво ведеться не за рахунок бюджетних коштів. Обласна влада звернулася до місцевих підприємств і установ, які відгукнулися й надають допомогу в зведенні оборонних об’єктів. Аналогічні інженерні споруди мають намір побудувати в усіх напрямках, які ведуть до державного кордону. Зокрема взводні опорні пункти з’являться ще у двох районах області, що межують із Російською Федерацією.
Радник голови ОДА Сергій Стороженко уточнив, що такі інженерні споруди призначені для забезпечення оборонно-загороджувальних заходів у разі виступу мобільних, у тому числі броньованих, бронетанкових груп супротивника у бік обласного центру. Вони у разі необхідності виконають свою роль із захисту міста до підходу головних сил.
Крім того, Харківщина планує побудувати 31 взводний опорний пункт у Луганській області. Капітальні оборонні споруди, до яких входить система бліндажів і окопів, з’являться на всіх стратегічно важливих напрямках. Сьогодні під Луганськом харків’яни вже почали будувати 14 таких споруд. Усього вздовж лінії фронту зведуть близько 300 взводних опорних пунктів. Фінансуватимуться роботи з держбюджету. Харківські будівельники погодилися приступити до робіт, не чекаючи надходження грошей на рахунки підприємств.

Харків.