На засіданні Національної ради реформ розглянули пропозиції Міністерства охорони здоров’я, які стосуються оновлення галузі.
Президент Петро Порошенко, відкриваючи зібрання, заявив, що це питання нині є одним із головних пріоритетів для країни. «Важко знайти галузь, де ситуація була б настільки кричущо проблемною, настільки занедбаною та корумпованою. Національна система охорони здоров’я перетворилася на національну катастрофу», — сказав глава держави.
«Головне, чого бракує цій сфері, — правди і відповідальності», — зазначив він. На думку П. Порошенка, бракує саме «чесного визнання, що безплатна медицина — це один з найбільших міфів сучасності, яким українські політики з року в рік дурять людей». Президент закликав позбутися цього міфу, зауваживши: в безплатну медицину вірять доти, поки не захворіють і не з’явиться реальна потреба звернутися до лікарів. «Правда полягає в тому, що за медичні послуги хтось має платити, і держава сама з цим не впорається, — заявив глава держави. — Одним бюджетом усіх не полікуєш. Треба за-проваджувати ефективну систему реформованої медицини».
Глава держави наголосив: стратегія змін у галузі має спрямовуватися на те, щоб у центрі уваги було не ліжко-місце, а пацієнт. Кінцевим індикатором, вважає він, має стати показник, визначений у програмі «Стратегія реформ-2020», — середньої тривалості життя. «Збільшується тривалість життя — медицина працює добре. Зменшується тривалість життя, хоч би які солодкі пісні нам співали, — медицина працює неефективно», — підкреслив Президент.
Говорячи про ціни на ліки, Петро Порошенко зауважив, що нині «цінники в аптеках нагадують ювелірні магазини». «Кроки, запропоновані нами для того, щоб зробити закупівлю ліків прозорішою, а реєстрацію більш спрощеною, зняли левову частину бюрократично-корупційних складових, які до 40—50 відсотків абсолютно необґрунтовано підвищували вартість медикаментів», — наголосив він.
Президент підтримав пропозицію свого радника Ольги Богомолець та доручив міністру охорони здоров’я Олександру Квіташвілі відкрити та зробити публічними реєстри референтних цін на ліки.
Глава держави повідомив про підписання закону, який передбачає здійснення державних закупівель медичних препаратів за участю міжнародних організацій, зокрема Всесвітньої організації охорони здоров’я, Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), інформує прес-служба Президента України. Міжнародний досвід свідчить: запровадження такої процедури дасть можливість зекономити до 40 відсотків. «Це буде потужний удар по фармакологічній мафії, яка 23 роки гріла руки на здоров’ї людей», — заявив Петро Порошенко.