Кількість претензій до законопроекту, що посилює адмінтиск на сферу телекомунікацій, збільшується

Експерти й громадські організації вимагають від Ради відхилити законопроект №1888 і доопрацювати його з урахуванням численних виправлень. Ініціатива Комітету Верховної Ради з питань інформатизації і зв’язку підтримати в першому читанні проект закону, який кардинально змінює правила регулювання телекомринку України, розбурхало галузь.
Рішення про підтримку законопроекту №1888 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів держави, споживачів телекомунікаційних послуг і вдосконалення державного регулювання в сфері користування радіочастотним ресурсом України» Комітет Верховної Ради України з питань інформатизації і зв’язку ухвалив 9 квітня. Як зазначають учасники ринку, це було зроблено без його обговорення по суті. Засідання відбулося поспіхом, непрозоро, практично в закритому режимі, жоден представник галузі зв’язку не був запрошений на засідання, хоча в більшості з них було безліч претензій до нинішньої редакції документа.
«Я вже мовчу про корупційну складову даного законопроекту. Коли ми почали його аналізувати з цього боку, то, повірте, він ряснів червоним кольором. У нього закладено чимало позицій, на яких можна будувати корупційні схеми, — коментує ситуацію, що склалася, Іван Пєтухов, голова комісії УСПП із питань науки та інформаційних технологій. — Звідси постає питання, кому потрібний цей закон, якщо він повністю переорює закон про телекомунікацію і закон про радіочастотний ресурс. Такий підхід, щоб ламати ринок через коліно, — це якось непрофесійно».
Із критикою цього законопроекту виступили також експерти Американської торговельної палати в Україні (АСС), Асоціація операторів зв’язку «Телас» а також найбільші оператори України (Київстар, МТС, Астеліт, Укртелеком, Тримоб). Вони направили на адресу Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана листи, в яких звернули увагу парламентаріїв на неприпустимість ухвалення цього документа в нинішній редакції.
«Виправлення до закону про поліпшення регулювання в сфері радіочастотного ресурсу розширюють повноваження чиновників в особі Нацкомісії. Крім того, після набрання законом чинності, він може ввійти в суперечність із іншими законодавчими актами. Важко не погодиться з учасниками ринку, які стверджують, що це може привести до збільшення рівня корупції у даній сфері. Інтереси галузі повинні стояти вище за амбіції конкретного чиновника. Прийняття цього законопроекту здатне негативно вплинути не тільки на галузь. Подібне рішення може бути розцінене як свідчення низької кваліфікації нинішнього складу Верховної Ради, що ухвалює вочевидь «сирі» закони, які потім доводиться доопрацьовувати під тиском громадськості», — зазначає Василь Яблонський, експерт Національного інституту стратегічних досліджень.

 


Колаж із сайту  faktakita.com