«Спілкуючись із народом» під час «прямої лінії» та відповідаючи на запитання журналістів, президент Росії Володимир Путін висловив чимало претензій, які потребують додаткового тлумачення чи кореляції щодо істини.
У російського очільника не вперше «когнітивний дисонанс» між причинами та наслідками подій, причому важко зрозуміти, навмисний чи неусвідомлений. Стосовно України на цьому «спілкуванні» Путін представив себе «голубом миру», переконуючи, що він «довго вмовляв» президента Порошенка не починати бойових дій, але його не послухали. А японським журналістам заявив, що діалог двох країн «практично згорнуто» з ініціативи японської сторони. Мовляв, Токіо припинив усі контакти з Москвою, а Росія тут ні до чого й готова обговорювати проблеми укладення мирного договору між країнами.
Міністр закордонних справ Японії Фуміо Кішіда відповів на такий закид коротко: «Факт, що японська сторона зупинила переговори про укладення мирного договору між Японією та Росією, абсолютно не відповідає дійсності». Кішіда висловив сподівання, що «Росія підійде до переговорів з усією серйозністю».
Слова японського міністра, і вже не вперше, викликали різку відповідь з боку російського МЗС. Департамент інформації та преси звинуватив Фуміо Кішіду у «вільному поводженні з фактами, що стосуються російсько-японських відносин», в намаганні «видати бажане за дійсне». А насправді, мовляв, реальність така, як її змалював президент РФ Володимир Путін: діалог згорнуто з ініціативи японської сторони. От чого Токіо вже більше року «не може прийняти рішення про поїздку пана Кішіди в Росію»?
Так ніби в російському МЗС не знають, чого саме Кішіда не їде до Москви? Та тому, що це складова програми візиту Путіна до Японії. А чого Путін не їде до Японії? Бо Росія порушує не просто «графік політичних контактів», у чому звинувачують японського міністра, а норми міжнародного права, намагаючись силою встановити свої порядки. І той самий Кішіда не так давно зауважив: анексія Криму і фактична анексія «північних територій» уже після підписання документів про капітуляцію Японії в Другій світовій війні — ланки одного ланцюга.
Але російське МЗС, надійний пропагандистський штаб Путіна, воліє не бачити причин і тому своєрідно трактує наслідки. Департамент інформації та преси порадив «політикам такого рівня, як Ф. Кішіда... ретельніше ставитися до своїх публічних висловлювань».
У дзеркало давно заглядали, панове?

Токіо.