Сучасні прицільні комплекси для автоматів Калашникова почали виготовляти у Дніпропетровську. На думку військових фахівців, за своїми характеристиками вони перевершують наявні в країні аналоги, але при цьому — значно дешевші. Перша виготовлена партія призначена для бійців Нацгвардії. Для запуску малосерійного виробництва розроблювачам необхідно менш ніж півмільйона гривень.
За словами автора розробки Геннадія Літинського, жодних супервинаходів тут немає: створено технологічне вдосконалення автомата Калашникова, який перебуває на озброєнні ЗСУ.
— Коли почалися бойові зіткнення, не було виробників своїх тактичних обвісів, прицільних систем, — зазначає він. — Усе це й нині купується за кордоном. Це дорого. Ми пішли шляхом створення нового приладу, розробили 3D-приціл.
Автор наголошує: є й інші виробники, але вони пропонують або дороге прицільне обладнання, або таке, що не витримує навантажень. Дніпропетровці взяли за аналог ізраїльську фірму «FAB».
— Ця фірма виготовляє суцільнолиті обвіси з пластику. У складних бойових умовах вони швидко виходять з ладу, — стверджує винахідник. — Ми пішли іншим шляхом.
У результаті обвіс створили з алюмінію, зробили їх придатними для ремонту. Все просто: стара накладка знімається з газової трубки автомата, на неї одягається нова. У найближчих планах розробників — якнайшвидший запуск прицілу в серійне виробництво й озброєння ним усієї української армії. Адже це дасть змогу вести прицільний вогонь навіть бійцям з порушеннями зору.
Виріб непогано зарекомендував себе на випробуваннях у 25-й бригаді й у «ДУК 5»: вони невибагливі, з ними можна вистрибувати з кузова, бігти. Вартість — майже чотириста гривень, що значно дешевше за імпортні аналоги.
— Це кращий прицільний комплекс із наявних в Україні, — розповів координатор волонтерського центру Михайло Тонконогий. — Уже готуємося замовити партію для тих, хто перебуває на далеких постах. Зараз необхідно чотириста тисяч гривень, щоб запустити малосерійне пробне виробництво.

Дніпропетровська область.