Студенти і викладачі найбільшого в області Херсонського державного університету «збунтувалися» проти Міністерства освіти і науки. У виші вже майже рік, як немає ректора, і на 23 квітня цього року освітянське відомство призначило його вибори. Згідно із законом кандидати подали до міністерства свої документи, на факультетах обрали делегатів на виборчу конференцію. Та днями до ХДУ прийшов наказ міністра освіти Сергія Квіта, яким вибори перенесено аж на 23 червня. Причому таке рішення розпливчасто мотивувалося «соціальною напругою» та «великою кількістю скарг».
У відповідь профспілковий комітет вишу терміново скликав збори трудового колективу. Виступаючи на них, в. о. ректора ХДУ Наталія Тюхтенко зауважила, що рішення міністра порушує права студентів на їх участь у обранні керівника свого навчального закладу. «Делегатами на виборчу конференцію уже обрали 15 п’ятикурсників. Але 30 травня вони завершать навчання та не зможуть віддати свої голоси за бажаного кандидата. У зв’язку з цим я звертаюся до міністра Сергія Квіта з проханням перенести дату виборів на 23 травня». Відкритого листа до МОН з цього ж приводу готує і херсонське студентство. Голова студентського парламенту ХДУ Олена Ткачова (на знімку) пояснила, що наприкінці червня більшість студентів поїде на практику у дитячі оздоровчі центри. Покинути роботу задля участі у електоральному процесі вони просто не зможуть, бо відповідальні за здоров’я та безпеку дітей, яких їм довірили батьки. Отже, вибори у червні відбудуться без участі представників студентів і можуть бути визнані недійсними.
Трудовий колектив Херсонського державного університету висловлює різке невдоволення тривалим безвладдям у виші. Його інтереси в органах влади та судах ніхто ефективно не захищає, тому незабаром може постати питання про саме існування найстарішого університету Таврії. Під час запеклої боротьби з «курортною мафією» за шматочок «золотоносного» узбережжя суд анулював державний акт на землю, виданий університетському спортивно-оздоровчому табору «Буревісник» у селищі Лазурному. Через безгрошів’я припинив роботу студентський профілакторій. Руйнація загрожує зведеній іще до революції будівлі інженерно-педагогічного факультету — на її капітальний ремонт грошей не виділяють. Це тільки найболючіші проблеми, які невідкладно треба вирішувати ректору університету. Питання тільки в тому, коли цей довгоочікуваний ректор стане до керма.
Херсон.

 

Фото автора.