Небезпека прямого військового вторгнення Росії на Травневі свята не дуже висока, проте ймовірність такого розвитку подій відкидати не варто. Таку думку під час учорашнього засідання Державної комісії з надзвичайних ситуацій у форматі селекторної наради висловив прем’єр Арсеній Яценюк.

Враховуючи це, силові структури та державні адміністрації мають щодня працювати над зведенням фортифікаційних споруд, підприємства повинні модернізувати та виробляти нову військову техніку і озброєння, а спецслужби та правоохоронні органи — виявляти та знешкоджувати розвідувально-диверсійні групи ворога.
«Зрозуміло, що Російська Федерація не відступає від своїх планів щодо дестабілізації ситуації в Україні. Тон вони змінили, але свої дії — ні. Тому вірити Росії і їхнім терористам неможливо за жодних обставин», — зазначив прем’єр та закликав бути готовими давати чітку, аргументовану і сильну відповідь.
Глава уряду нагадав, що минулого тижня доручив Міністерству внутрішніх справ разом із Нацгвардією вивести посилені патрулі в містах-мільйонниках і на тих територіях, які прилягають до зони АТО, а в цілому по Україні забезпечити посилену охорону громадського порядку.
«Росія вкидає великі гроші. У них ще залишилися тут певні терористичні мережі, які намагатимуться провокувати протистояння, в тому числі й на ідеологічному рівні. Соціальна, політична й ідеологічна дестабілізація — це завдання Росії. Наше завдання — превентивні заходи, боротьба з цим і захист громадян», — підкреслив прем’єр та закликав МВС і Міноборони так організувати роботу, «щоб знищувати всі ці терористичні організації, які Росія порозселяла ще років із десять тому».
За словами прем’єра, із фактів незадовільного виконання держадміністраціями та правоохоронними органами доручень щодо забезпечення цивільного захисту населення буде зроблено кадрові висновки. «Доведеться робити зокрема й кадрові висновки», — застеріг він.
Під час наради глава уряду нагадав про розслідування діяльності екс-голови Держслужби з надзвичайних ситуацій Бочковського та його заступника Стоєцького. Звертаючись до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, він закликав належним чином завершити розслідування та передати матеріали до суду. «Сподіваюся, що суд прийме відповідне законне рішення», — сказав він.
Міністр своєю чергою запевнив, що розслідування буде завершене найближчими місяцями, та додав: слідство «вже має низку нових неочікуваних епізодів».
А. Яценюк закликав на цьому не зупинятися та зазначив, що суспільство чекає відповідних результатів боротьби з корупцією на середньому та нижчому рівні, бо «далі продовжують брати хабарі й на митниці, і в податковій, і все це відбувається в регіональних підрозділах». Для боротьби з цим явищем він пропонує створити своєрідні «летючі бригади».