Ситуація у вугільній галузі є критичною і потребує розгляду на найвищому рівні. Про це йшлося під час ІІІ з’їзду шахтарів України, який відкрився у вівторок у Києві. До столиці приїхало майже 800 представників вуглевидобувних регіонів, підконтрольних українській владі. «За останній рік майже вдвічі впали обсяги видобутку вугілля, стрімко зростає заборгованість з заробітної плати, різко посилюється зубожіння робітників та соціальна напруженість», — зазначив голова Профспілки працівників вугільної промисловості України Віктор Турманов.
Профспілковий лідер нагадав, що згідно з коаліційною угодою, обсяг державної підтримки галузі планували зменшувати на 20 відсотків щороку, а повністю відмовитися від бюджетного фінансування 2021-го.
Але вже у бюджеті 2015-го на покриття різниці між собівартістю палива та ціною продажу, а також на розвиток шахт, не закладено ані копійки. Це призвело до накопичення боргів у зарплаті та відсутності коштів на елементарні потреби шахт. Одноразове виділення бюджетних коштів на зарплату у профспілках називають подачками, які не розв’язують проблеми.

— Доходило до того, що зубки для відбійних молотків ми їздили купувати самі, бо не було чим працювати. Багато хто вже на межі. Деякі з нас взяли квиток в один кінець. Але ми всі — за єдину, незалежну в енергетичному плані Україну, — запевнив вибійник шахти «Північна» державного підприємства «Дзержинськвугілля», Герой України Сергій Слюсар.
Чиновник гірнику 
не товариш
Відповідати на незручні запитання шахтарів довелося єдиному присутньому представнику уряду — міністру енергетики і вугільної промисловості Володимиру Демчишину. Очільник галузі послався на наслідки бойових дій: «Якщо неможливо збути вугілля в Україні і продати за кордон неможливо, зрозуміло, що шахти стояли. А витрати покривали лише з бюджету».
Той факт, що з початку року галузь одномоментно позбавили дотацій, міністр пояснив так: «За нинішніх умов не зовсім правильно сплачувати різницю в собівартості. Тому цю програму ми переробили під програму розвитку». Сума заборгованості з зарплати гірників чомусь виявилася різною у профспілок і міністерства: за даними Володимира Демчишина — 200 мільйонів гривень, за інформацією профспілок — майже 500 мільйонів. Виступ очільника відомства неодноразово переривали вигуки «Ганьба!» та свист. Особливе обурення викликали факти закупівлі закордонних вугілля та електроенергії за цінами, вищими за ціну українського палива.
Вугільники стривожені тим, що міністерство вважає неперспективними 11 шахт із 35, підконтрольних відомству. Це означає, що підприємства можуть закрити, а понад 10 тисяч працівників залишитися без роботи. Учасники з’їзду зажадали від уряду розробити паливно-енергетичний баланс країни, визначити необхідну кількість вугілля, яке має видобуватися, джерела постачання палива, ціну на вітчизняне вугілля та необхідні обсяги державної підтримки для сталої роботи вуглевидобувних підприємств. У разі невиконання вимог гірники мають намір влаштувати в столиці акцію протесту.

 

Делегати ІІІ з’їзду шахтарів України зі Львівщини Яніна Галась, Ігор Гумен, Володимир Якубук перед відкриттям форуму.


Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.