Газ метан, що утворюється з твердих побутових відходів, на Вінницькому полігоні перетворюють в електрику. Роблять це за допомогою невеликої станції, встановленої поруч із сміттєзвалищем. Її потужність — один мегават. Вироблену електрику поставляють в загальну електромережу. «Поки що станція працює у тестовому режимі, — каже заступник міського голови Вінниці Ігор Корольчук. — Коли вийде на заплановану потужність, електрику продаватимуть за «зеленим» тарифом. Десять відсотків з отриманих коштів будемо використовувати на рекультивацію сміттєзвалища».
Отримувати у такий спосіб електрику вінничанам допомогли фахівці одного з німецьких підприємств, що спеціалізується на роботі з дегазації полігонів та будівництві біогазових комплексів. За їх участю провели заміри метану у надрах звалища, спорудили 12 шахт. Планують мати ще стільки ж, щоб отримувати ще і теплову енергію. Спалювання метану убезпечило полігон від виникнення пожеж, знизився рівень неприємного запаху, притаманного таким об’єктам.
На полігоні, що знаходиться на балансі комунального підприємства «ЕкоВін», встановлено також сміттєсортувальну станцію. На переробку направляють пластикові, металеві та іншого виду відходи, а органічні залишають на полігоні. Вони є каталізатором утворення метану, спалювання якого дає можливість отримувати електроенергію.

Вінницька область.