До літа Євросоюз хоче провести саміт за участі країн Африки, щоби з’ясувати, як спільно подолати кризу з нелегальними мігрантами. Про це повідомив президент Франції Франсуа Олланд по завершенні екстреного саміту ЄС, що відбувся у Брюсселі. Лідери Євросоюзу домовилися посилити боротьбу із незаконним перевезенням мігрантів, а також надати додаткові судна, літаки й вертольоти для порятунку людей, які потрапили в корабельну катастрофу. Окрім того, вирішено потроїти (до 9 млн. євро на місяць) фінансування прикордонної операції ЄС для патрулювання Середземного моря.
Нині в Євросоюзі також шукають можливості в законний спосіб, не порушуючи норм і правил міжнародного законодавства, знищувати судна контрабандистів ще до того, як вони візьмуть на борт мігрантів.
Вживати термінових і жорстких заходів Європу змушує величезна кількість жертв серед нелегалів. У ніч на 19 квітня сталася наймасштабніша трагедія в Середземному морі, в результаті якої загинуло понад 800 мігрантів. За оцінками Міжнародної організації з міграції, від початку 2015 року під час спроби нелегально дістатися європейських берегів загинуло майже 2 000 мігрантів, що в тридцять разів більше, ніж за такий саме період минулого року.

Лідери ЄС вшанували хвилиною мовчання мігрантів, які загинули в Середземному морі.

Фото надано Представництвом ЄС в Україні.