Не встигли вгамуватися емоції щодо висловлювання директора ФБР Джеймса Комі, який назвав поляків співвідповідальними за голокост, як Польщу сколихнув новий ляп, який знову-таки стосується періоду Другої світової війни. Але його шкідливість набуває значно більшої ваги, оскільки йдеться про формування, без перебільшення, викривленої свідомості молодого покоління не лише в США.
Цього разу «відзначився» найбільший американський виробник іграшок, зокрема знаменитої ляльки Барбі, компанія Mattel. В одному з варіантів гри PartyTіn під назвою Apples є карта, яка «розповідає» дітям, що американський історичний фільм-драма «Список Шиндлера» (в прокаті з 1993 року, знятий режисером Стівеном Спілбергом за мотивами роману Томаса Кенналі «Ковчег Шиндлера». — Ред.) розповідає «правдиву історію про католицького підприємця, який врятував 1000 євреїв з нацистської Польщі».
Apples — це дуже популярна дитяча картярська гра, суть якої зводиться до пошуку карти, що є логічним продовженням історії, описаної на попередній. На упаковці виробник інформує, що гру, яку, до речі, продають не лише в США, вже купили понад 
3 мільйони користувачів.
Цю справу викрила газета польської діаспори у США «Новий щоденник» і поінформувала посольство РП у Вашингтоні. Польські дипломати негайно звернулися до керівництва фірми Mattel з вимогою «виправити елемент гри, який абсолютно суперечить історичній правді та б’є по іміджу їхньої країни і завдає шкоди її репутації». У дипломатичному представництві «сподіваються, що втручання буде результативним».
Тим часом поляки так і не дочекалися  публічного вибачення за «ляп» директора ФБР. У написаному від руки та врученому особисто польському послові у США листі-відповіді на ноту посольства Д. Комі зауважив, що «польська держава не несе відповідальності за звірства, які чинили нацисти», та висловив «жаль, що пов’язав Польщу з Німеччиною, яка її окупувала, в аргументації, яка мала універсальний характер і стосувалася людської природи».
В адміністрації президента РП вважають, що до проблеми треба підходити більш глобально і системно. В розмові з кореспондентом «Голосу України» один із радників президента наголосив: «Суть справи полягає у тому, щоб усунути з публічного дискурсу всі шкідливі висловлювання, що стосуються історичних питань, незалежно від того, чим вони спричинені — браком знань чи проявами злої волі».

Варшава.