У понеділок у Києві відбудеться саміт Україна—ЄС. Перший — з часів підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Утім, ані експерти, ані політики не очікують підписання важливих документів в українській столиці. Натомість великі сподівання усе ще покладають на саміт «Східного партнерства» в Ризі, на якому сподіваються на реальні кроки вперед у питанні лібералізації візового режиму. Тож можна передбачити, що в понеділок у Києві, швидше за все, Україна та ЄС вкотре обговорять українські амбіції та те, як на них може відповісти Брюссель.
Напередодні заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль підтвердила, що головними темами переговорів на саміті стануть результати ратифікації Угоди про асоціацію з ЄС, можливість спрощення візового режиму та надання грошової допомоги Україні.
Нашу державу представлятиме Президент Петро Порошенко, ЄС — президент Європейської Ради Дональд Туск, президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер та верховний представник Євросоюзу у закордонних справах і політиці безпеки Федеріка Могеріні.