Підтвердження перспектив членства в ЄС, оголошення про завершення виконання Плану дій відносно лібералізації ЄС візового режиму для короткострокових поїздок громадян України до країн Шенгенської зони та завершення процесу ратифікації національними парламентами держав—членів ЄС Угоди про асоціацію — головне, що Україна очікує від Ризького саміту. Про це заявив Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій у рамках перемовин з делегацією представників Міністерства закордонних справ Республіки Польща на чолі з заступником глави польського зовнішньополітичного відомства Конрадом Павліком (на знімку праворуч).

Сторони дали високу оцінку міждержавному діалогу, що традиційно триває між Україною та Республікою Польща, обговорили стан справ в економічному секторі, зокрема, участь Польщі у Донорській міжнародній конференції, що незабаром відбудеться в Україні.
Також співрозмовники акцентували на важливості проведення реформ в Україні. Насамперед, за словами А. Парубія, це стосується реформи Конституції та судової гілки влади, децентралізації врядування. Щодо останнього, на його переконання, одним із ключових моментів у питанні реформи з децентралізації є зміна виборчого законодавства, щоб місцеві вибори восени проводилися вже за новими правилами, які обумовлюють, своєю чергою, набуття реальних повноважень місцевими громадами.
А. Парубій наголосив на незворотності курсу реформування держави, що взяло свій початок від Революції Гідності. І на цьому непростому шляху одне з основних завдань — це боротьба з корупцією. «Боротьба з корупцією нерозривно пов’язана із проведенням реформ. Це комплексний процес», — наголосив український політик. 
Своєю чергою, К. Павлік запевнив у тому, що «Республіка Польща підтримувала, підтримує і підтримуватиме Україну на євроінтеграційному шляху розвитку». За словами польського дипломата, Україна завжди може розраховувати на використання досвіду його країни у реформуванні нашої держави, утім, зауваживши, що в Україні це буде свій шлях, притаманний саме нашій державі. Обмін досвідом, на його думку, є дуже важливим аспектом двостороннього діалогу. «А той факт, що у Польщі сьогодні навчається 23 тисячі українських студентів, і цей показник зростає, лише підтверджує спільне європейське майбутнє наших держав», — наголосив К. Павлік.

За повідомленням прес-служби Верховної Ради.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.