У тисяч мешканців селища Нова Маячка на Херсонщині через підтоплення понівечені будинки, гине майбутній урожай

— П’ять років тому купили в Новій Маячці город і чотирикімнатну хатину з саману. Зробили ремонт та й заселилися з дружиною і донечками, старшій десять років, а меншій — тільки рік. Аж ось близько четвертої ранку почули якийсь гуркіт. Вибігли з кімнати і бачимо: падає задня стіна будинку, а за нею — бічна. Схопили з дружиною дітей, вискочили на двір, а за нами одразу впала частина даху та перестінки. Живі залишилися дивом. Тепер сяк-так розчистили кімнату, що вціліла, і у ній живемо посеред руїн, — розповідає 33-річний Дмитро Литвиненко. — Хату, збудовану в 1951 році, тепер простіше розвалити і звести нову. Але нема де взяти гроші.
Окрім будинку родини Литвиненків, у Новій Маячці протягом останніх днів упав іще один. Загалом тією чи іншою мірою зруйновано 340 осель! Річ у тім, що північна половина селища розміщена в улоговині, яка нагадує лінзу. Нинішньої весни зливи йшли весь квітень, і в «лінзі» рівень ґрунтових вод піднявся більш як на півметра.
До того ж у селищі немає роботи, і новомаячківці виживають за рахунок вирощування ранніх овочів. Нині теплиці стоять у воді, а розсада гине. Той же Дмитро Литвиненко ризикує втратити врожай картоплі на тридцяти своїх сотках.

Порятунок залишається на папері

— Підтоплення — біда селища ще з 1962 року. Насосні станції вертикального дренажу, яких є з десяток, справно відводять воду, але через рельєф вона повертається, — продовжує гірку розповідь селищний голова Нової Маячки Андрій Костиря. — Тому ще 2012-го розробили проект будівництва системи дренажу, яка відводила б надлишок води у Північно-Кримський канал. На проект витратили з бюджету 245 тисяч гривень, і на тому все закінчилося. Адже для його реалізації треба в три етапи викласти 56 мільйонів, а цих грошей ніхто й шукати не збирається.
Не можна сказати, що місцева влада геть забула про біду селища. Член комісії з техногенної безпеки і надзвичайних ситуацій Цюрупинського району Херсонщини начальник райвідділу ДСНС України Ігор Калінін запевняє «Голос України», що на рівні району роблять усе можливе — от тільки цих можливостей небагато.

З дискусій хати не звести

Але ж сто тисяч гривень — краплина в морі. Тільки збитки внаслідок загибелі підтоплених насаджень та посівів новомаячківських господарств становлять удвічі більше. А витрати на ремонт та відбудову хат ще тільки починають підраховувати з комісією. Жителі Нової Маячки переконані: їхнє рідне селище треба оголошувати локальною зоною стихійного лиха та скеровувати на ліквідацію наслідків негоди кошти з бюджетів усіх рівнів.
Але регіональні чиновники вдають, ніби проблеми підтоплення великого населеного пункту не існує. За три тижні, протягом яких Нова Маячка потерпає від підтоплення, туди й носа не показав жоден високопосадовець ОДА. У Херсонській облраді голови вже скоро рік як немає, а в її депутатів своя точка зору на проблему.
— Варто замислитися: чи не дешевше буде купити жертвам підтоплення хати на вищому місці, ніж вкинути п’ятдесят мільйонів гривень у будівництво дренажних систем і щороку віддавати ще по десять мільйонів на електроенергію для роботи насосів, — вважає депутат Херсонської облради від Цюрупинського району Віктор Нагребецький.
А поки депутати й чиновники дискутують, що робити з підтопленням, Дмитро Литвиненко облаштовує напівзруйновану хату самотужки. Коштів на будматеріали у нього немає, тому перекриває щілини навколо єдиної вцілілої кімнати поліетиленовою плівкою. Виходить така собі теплиця, але для людей. Та чи виживе у ній родина з маленькими дітьми, коли знову прийдуть морози?

Херсонська область.

Факт

У зоні підтоплення опинилися 1535 домівок із присадибними ділянками загальною площею 64 гектари та три тисячі осіб.

Цитата

«Рятувальники допомагають відкачувати грунтові води, і їх рівень поступово знижується. За рішенням комісії з ТБ і НС мешканцям Нової Маячки виділили сто тисяч гривень з районного бюджету для відшкодування втрат у зв’язку із загиблим врожаєм», — заявив Ігор Калінін.

На знімках: родина Дмитра Литвиненка біля руїн своєї хати; врожай ранніх овочів у теплицях мешканців Нової Маячки опинився під водою і загинув.

Фото надані Новомаячківською селищною радою.