Людина-епоха, видатний український оперний співак, режисер, педагог, перший виконавець хітів «Два кольори», «Мій Київ», «Дивлюсь я на небо» Дмитро Гнатюк відсвяткував свій поважний ювілей 28 березня 2015 року.
Буковина офіційно вітала свого знаменитого земляка 22 квітня. А до цього, як розповіла начальник управління культури облдержадміністрації Віра Китайгородська, протягом місяця, починаючи з березня, в усіх районах області та в Чернівцях проходили тематичні заходи, присвячені Дмитрові Гнатюку.
22 квітня на Кіцманщині, у рідному селі співака Мамаївцях, відкрито пам’ятник-погруддя, відбулися екскурсія Мамаївським мистецьким музеєм та обласне пісенне свято. Автор погруддя — видатний український скульптор Валентин Зноба.
Увечері цього ж дня у Чернівецькому музично-драматичному театрі імені Ольги Кобилянської відбувся ювілейний концерт на честь видатного буковинця.
Через стан здоров’я сам ювіляр до Чернівців зі столиці приїхати не зміг і звернувся до земляків з листом, який зачитали зі сцени театру. Це був один із найзворушливіших моментів вечора. А таких моментів було багато: і коли вітання замість брата Дмитра приймала його рідна сестра Мидора, і коли показували кадри з нового документального фільму, знятого минулого року, і коли лунали щирі слова захоплення від людей різних поколінь та щемливі українські пісні з репертуару Маестро у виконанні колег-співаків. Участь у святковому концерті взяли співаки Чернівецької філармонії, хорові ансамблі та симфонічний оркестр.
У планах крайової влади на майбутнє, повідомила начальник управління культури, — найменування Мамаївської музичної школи іменем Дмитра Гнатюка та відкриття його вулиці, а також встановлення погруддя відомому митцю у Чернівцях.

Довідка 

Народився Дмитро Гнатюк у с. Мамаївці на Буковині в селянській сім’ї 28 березня 1925 року. Визнання в Україні прийшло до співака ще в травні 1954 року. Сьогодні важко перелічити оперний репертуар Дмитра Гнатюка, який виконав більше півсотні складних і великих ролей. Серед них — Султан у «Запорожці за Дунаєм», Еней в «Енеїді», Остап в «Тарасові Бульбі», Фігаро у «Севільському цирульнику». У репертуарі співака — сотні творів українських та зарубіжних композиторів. Президент України Петро Порошенко нагородив Дмитра Гнатюка орденом князя Ярослава Мудрого ІІІ ступеня — «за вагомий особистий внесок у розвиток національної культури і театрального мистецтва, значні творчі здобутки, високу професійну майстерність».

На знімку: погруддя ювілярові, встановлене у селі Мамаївці Кіцманського району (автор Валентин Зноба).

Фото: molbuk.ua