До проведення чергових місцевих виборів залишилося півроку. І хоча до офіційного старту волевиявлення ще далеко, відсутній навіть закон, за яким воно відбуватиметься, політичні сили та місцеві політики працюють у режимі повноцінної виборчої кампанії. Типова робота, яку проводять політичні партії — організація різноманітних масових заходів, свят, фестивалів дитячої творчості, висадження алей, проведення благодійних акцій. Такий висновок можна зробити за підсумками опитування, здійсненого Комітетом виборців України (КВУ). Опитано було 62 експерти КВУ, які представляють усі регіони.
За словами генерального директора комітету Олексія Кошеля, у низці областей було проведено з’їзди обласних та районних партійних організацій, на яких вирішувалися кадрові питання, пов’язані з підготовкою до місцевих виборів. Та все-таки найактивніше до волевиявлення готуються Блок Петра Порошенка та «Об’єднання «Самопоміч». Наразі громадські приймальні БПП відкрито в 11 областях, «Самопомочі» — у дев’яти.
А Радикальна партія Олега Ляшка та Опозиційний блок активно проводять регіональні тури своїх лідерів. ВО «Батьківщина» попри те, що входить до парламентської коаліції, в регіонах працює як опозиційна сила -більшість місцевих заходів відбувається з критикою дій центральної влади.
«На жаль, регіональні експерти не навели жодного прикладу, коли б структури політичних партій проводили роботу з обговорення актуальних і важливих загальноукраїнських проблем. Як то зміни до Конституції, децентралізація тощо. У цьому ми вбачаємо досить велику проблему, і тому можемо говорити, що політичні партії не виконують свої функції, а працюють як піар-служба з організації медіазаходів», — вважає О. Кошель.
Непокоїть експерта і те, що головна тема інформаційних повідомлень регіональних організацій — це їх діяльність із допомоги волонтерам та бійцям АТО. Ця робота здебільшого зосереджена на зборі коштів та гуманітарній допомозі, відвідуванні сімей загиблих та надання їм матеріальної допомоги.
«Інформаційні повідомлення стосуються не роботи того чи іншого осередку політичної партії, а їх долучення до певних заходів. Тобто більше бачимо політичний антураж, а не реальну роботу з допомоги волонтерам чи воїнам АТО. Відтак надмірна піарактивність партій спричиняє низку місцевих скандалів», — зауважив голова КВУ.
Опозиційний блок зосереджений переважно на допомозі переселенцям. Зокрема, надає їм юридичні консультації. Проте тему АТО у своїй діяльності вони також використовують. Стверджуючи, що до партії мають намір увійти «обмануті обіцянками влади учасники АТО».
Крім того, експерти наголошують, що достатньо високим залишається показник розміщення замовних матеріалів у регіональних ЗМІ. «Практично всі політичні гравці розміщують такі матеріали. Але лідером є Опозиційний блок у Дніпропетровській області», — зауважив О. Кошель. Про активну підготовку до місцевих перегонів свідчить і кількість зареєстрованих політичних сил. У цьому сенсі 2015 рік став рекордним — за чотири місяці зареєстровано 27 нових партій. Раніше щороку в середньому реєстрували п’ять-сім політичних осередків.
Крім того, результати моніторингу засвідчили ще одну нову тенденцію — активне створення регіональних або муніципальних політичних партій. На думку О. Кошеля, у майбутньому це може бути серйозною проблемою для унітарної держави. Оскільки партії — це всеукраїнські об’єднання, діяльність яких спрямована на реалізацію всеукраїнських програм.
Що ж стосується самого закону про вибори, то попри коаліційні зобов’язання, час для запровадження нової системи втрачено, вважає голова КВУ. За ті півроку, що залишилися, зауважив він, депутати можуть лише вдосконалити чинне законодавство. Мають бути враховані принципові норми. Зокрема, повна заборона або максимальне обмеження платної комерційної реклами на радіо- та телебаченні. «Це здешевить кампанію в три-п’ять разів, переведе її з площини змагання картинок у площину змагання ідей. Крім того, це сприятиме більшій конкуренції, бо більше політичних сил зможе взяти участь у гонці», — сказав О. Кошель.
Водночас, на думку КВУ, до виборчого законодавства необхідно повернути норму про виборчі блоки. Це сприятиме структуризації політичного простору і зменшенню кількості малих політичних партій. Крім того, варто збільшити прохідний бар’єр: для партій —три відсотки, для блоків — п’ять відсотків, для мегаблоків, які об’єднуватимуть понад п’ять партій — сім відсотків.
«Ухвалити ці нововведення цілком реально. Переконаний, більшість, щоб принаймні частково виконати Коаліційну угоду, піде на такі кроки. Тобто ми отримаємо значно кращий закон. Паралельно маємо розробляти новий виборчий закон — з відкритими списками, без виборчої та політичної корупції», — констатував генеральний директор КВУ Олексій Кошель.

Дослівно

Генеральний директор КВУ Олексій Кошель: «Комітет виборців України вважає за необхідне публічно звернутися до учасників виборчого процесу не поширювати інформаційних повідомлень про свою підтримку учасників АТО та волонтерів. Ми вітаємо ініціативу, коли політична партія проводить таку роботу. Але виступаємо проти того, щоб виборча кампанія перетворилася на парад піару на тему воїнів АТО».