Напередодні 70-ї річниці перемоги над нацизмом в Європі Комітет Верховної Ради у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО та людей з інвалідністю провів слухання щодо соціального захисту та медичного забезпечення ветеранів війни. Участь у заході взяли народні депутати, представники Кабінету Міністрів та ветеранських організацій.
Голова комітету Олександр Третьяков повідомив, що сьогодні в Україні проживає майже 1,4 млн. ветеранів, з яких понад 200 тисяч учасників бойових дій і 132 тисячі — інвалідів війни. «Соціальний захист ветеранів — священний обов’язок держави. Їх кількість щороку зменшується, тому ми повинні їм приділити максимальну увагу», — наголосив парламентарій.
Народний депутат зазначив, що в умовах економічної кризи та військової агресії важливо знайти справедливий баланс між можливостями державного бюджету та реальними потребами ветеранів. «Не можна обіцяти того, що нереально виконати. Десятки років в Україні приймалися популістські закони, які передбачали найрізноманітніші пільги, однак ці обіцянки не виконувалися. Тому нам потрібно переглянути законодавство та загальну ідеологію соціального захисту, зокрема взяти курс на адресну допомогу надання пільг. Тоді відповідна система запрацює ефективно і допомогою користуватимуться дійсно ті, хто на це заслуговує та в повному об’ємі», — підкреслив Олександр Третьяков.
У разі виконання доходної частини кошторису та деескалації воєнного конфлікту, він не виключає внесення змін до Державного бюджету стосовно підвищення фінансування соціального захисту ветеранів на друге півріччя цього року.
Голова комітету запевнив представників громадських ветеранських організацій, що бюджет на 2016 рік у частині соціального забезпечення ветеранів розроблятиметься з урахуванням широких консультацій та пропозицій громадськості.
У свою чергу, перший заступник міністра соціальної політики Василь Шевченко нагадав: з квітня цього року набув чинності закон про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо пенсійного забезпечення. Зокрема, незалежно від посади, на якій працюють пенсіонери, виплати нараховуються в повному обсязі інвалідам першої та другої груп, інвалідам війни третьої групи та учасникам бойових дій.
На забезпечення житлом учасників АТО, які втратили нижні кінцівки, виділено майже 64 мільйони гривень. У вигляді субвенцій для регіонів на забезпечення житлом сімей загиблих військових передбачено 300 мільйонів гривень. «Усе, що закладено в бюджеті, виконується. Жодної затримки з виплатою зарплат, пенсій немає», — сказав урядовець.
Також, за словами Василя Шевченка, вже виплачено майже 40 відсотків щорічної разової грошової допомоги ветеранам. Він запевнив, що до першого травня всі зобов’язання будуть виконані.
Заступник міністра оборони Ігор Павловський зазначив: у 2015 році з держбюджету Міністерство оборони отримало 20 мільйонів гривень. Це дасть змогу забезпечити санаторно-курортним лікуванням майже чотири тисячі осіб.
На сьогодні, повідомив він, за кордоном вже пролікувалися 35 військовослужбовців і ще 38 осіб продовжують там відновлюватися.
Крім того, Ігор Павловський поінформував, що в день відзначення 70-ї річниці Перемоги над нацизмом в Європі та закінчення Другої світової війни в Збройних Силах України передбачено такі заходи: впорядкування братських могил, проведення ритуалів пам’яті з покладанням вінків та квітів, культурно-просвітницьких та мистецьких заходів, Днів відкритих дверей у військових частинах для ветеранів тощо.